1od czego zaleza normy zywieniowe? 2Podzial skladnikow pokarmowych? 3Zasady ukladania jadlospisow? 4Metody konserwacji zywnosci na czym polega? PLISS POMUZCIE MI DAM JAKO NAJLEPSZE TYLKO ODPOWEDZCIEE NA TE PYTANIA

1od czego zaleza normy zywieniowe? 2Podzial skladnikow pokarmowych? 3Zasady ukladania jadlospisow? 4Metody konserwacji zywnosci na czym polega? PLISS POMUZCIE MI DAM JAKO NAJLEPSZE TYLKO ODPOWEDZCIEE NA TE PYTANIA
Odpowiedź

1. Płeć, masa ciała, aktywność fizyczna, wiek, wzrost.  2. Białka, cukry, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, woda.  3. Musiły podać godzinę posiłku, co to za posiłek, co jemy/jedliśmy ( wymienić ).  4. Wędzeine - polega na umieszczeniu żywności w wendzarni z dymem . Pasteryzacja - polega na podrzaniu produktu, co nie zmienia smaku jedzenia. Mrożonki - pozwalają nam przedłużyć termin ważności jedzenia.  Kiszenie - polaga na wytworzeniu kwasu mlekowego. 

Dodaj swoją odpowiedź