Wymyśla jadłospis. Zna się na produktach spożywczych, wartościach odżywczych. Ma wiedzę na temat powstawania potraw. Potrafi ocenić jaki wpływ mają pokarmy na organizm. Dietetyk dobiera składniki diety dla różnych grup osób. Potrafi na przykład opracować jadłospis dla osób chorych na cukrzycę, na nadciśnienie, dla osób uczulonych na jakieś pokarmy, dla pacjentów szpitalnych po operacjach albo z chorobami żołądka. Ale największa grupa ludzi, którzy potrzebują pomocy zawodowego dietetyka to są osoby otyłe lub z nadwagą.
Dietetyk jest to osoba która zajmuje się sporzadzaniem diet nie tylko dla ludzi którzy chca zdrowo schudnac ale także dla tych którzy chca utrzymac prawidłową wage czy tez przytyć do prawidłowego wskaźnika BMI. Dietetycy zajmują się także sporzadzaniem programu diety dla sportowców, którzy potrzebują konkretnych ilosci kalorii, białek czy też witamin.