Witaminy są związkami organicznymi, z braku możliwości wytwarzania ich przez naszy organizm muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem , które zjemy . Witaminy dzielimy na grupy, ze względu na ich rożny skład chemiczny. Witaminy odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Zawartość witamin znajdujemy w owocach oraz warzywach. Często słyszy się w programach aby jeść dużo warzyw i owoców aby zapewnić sobie codzienne zapotrzebowanie na witaminy. Źródłem witamin są również mięso i ryby. Tak więc witaminy są nam potrzebne, to one wpływają na procesy życiowe każdego człowieka. Mówi się o tym, że witaminy są ważne chociaż nie potrzeba ich aż tak dużo to odpowiadają za przemianę materii zwanej metabolizmem. Niektóre witaminy mają swoje funkcje, które polegają na koordynowaniu złożonych reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witamina A, D, E, K, oraz rozpuszczalne w wodzie, czyli wszystkie pozostałe witamina C, witaminy z grupy B. Najlepiej przyswajane przez organizm są naturalnymi witaminami .. myślę że pomogłem prosze o naj
Witamina A Występowanie żółte owoce i warzywa np marchewka , masło , tran jajka , sery Znaczenie bierze udział w procesie widzenia i prawidłowym funkcjonowaniu skóry zapewnia wzrost i rozwój D3 Występowwanie wątroba ryby tran maslo jajka Znaczenie reguluje ilosc wapnia i fosforu w organizmie odpowiada za prawidłową budowę kości E Występowanie mleko mieso jajka oleje jadalne warzywa lisciaste Znaczenie zapewnia prawidlowa prace miesni ukladu nerwowego zapobiega starzeniu sie lagodzi zmęczenie K Wystepowanie zielone warzywa watroba i mleko Znaczenie wspomaga krzepniecie krwi i gojenie się złamań kości B12 Występowanie wątroba mieso jajka mleko ryby Znaczenie pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych C Występowanie owoce cytrusowe pietruszka porzeczka , dzika róża , surowe warzywa Znaczenie Zwiększa odpornosc przyspiesza gojenie sie ran uczestniczy w rozwoju tkanki kostnej ma wlasciwosci bakteriobójcze