potrzebuje przepisy na dania Słowackie błagam... napiszcie...

potrzebuje przepisy na dania Słowackie błagam... napiszcie...
Odpowiedź

1. Składniki: 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki 1 jajo łyzeczka cukru waniliowego łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju NADZIENIE : 1 wersja dowolne owoce ,bita śmietana 2 wersja: dżem lub ser biały   Jajo roztrzepać z mlekiem ,dodać szczypte soli ,cukier ,cukier waniliowy,przesianą mąke oraz olej.Odstawić na 20-30 min. Smażyć naleśniki z obu stron .Z owocami polecam składać w chusteczkę (nakładamy owoce na to kleks śmietany) górę można polać polewą czekoladową .Lub 2-ga wersja z dżemem (smarujemy )zwijamy w rulon ,górę posypujemy cukrem puderm lub polewamy polewą do lodów .Naleśniki smażymy bez tluszczu.Są bardzo cieniutkie .Jeśli do ciasta nie damu cukru mozemy zrobić naleśniki na słono.  2. SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 8 dag drożdży, 1 łyżka cukru, sól, 2 szkl wody letniej, 7 łyżek oliwy   PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie odstawiamy całość na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól oraz oliwę i wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstwiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Następnie z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy na blasze i lekko spłaszczamy je dłonią. Bułeczki odstawiamy na kilka minut, aby ponownie podrosły. Gotowe bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C 30 minut,   Myśle ,że pomogłam nie wiedziałam ile podać to podałam 2  

Jedną z bardziej popularnych potraw jest ser smażony Bierzemy duży kawałek sera , optaczamy go w panierce i smażymy na głębokim oleju.Podajemy z fyrtkami i sosem tatarskim   Strapaczka czyli kluski ze słoniną i bryndzą 0,5kg ziemniaków 0,5kg mąki przennej 75gr bryndzy 75gr słoniny   ziemniaki trzemy na tarce , mieszamy z mąki i lekko solimy. Następnie gorącą łyzką kładziemy kluski w wrzącej wodzie , gotujemy do wypłynięcia. Słonine kroimy w kostke i smazymy na skwarki , nastpęnie mieszamy ze skwarkami i kładziemy na talerzy. Posypujemy bryndzą

Dodaj swoją odpowiedź