Potrzebuje pilnie zadanie z Towaroznawstwa na teraz! Przedłużenie trwałości towarów

Potrzebuje pilnie zadanie z Towaroznawstwa na teraz! Przedłużenie trwałości towarów
Odpowiedź

fizyczne  .UTRWALANIE NISKIMI TEMPERATURAMI : - Zamrażalnictwo żywności - Chłodnictwo żywności   UTRWALANIE WYSOKIMI TEMPERATURAMI : - Pasteryzacja - Sterylizacja (wyjaławianie).  - Termizacja UTRWALANIE PRZEZ ODWODNIENIE : - Suszenie - Zagęszczanie - Liofilizacja   METODY OSMOAKTYWNE : - Utrwalanie przez solenie  - Utrwalanie przez zwiększenie koncentracji cukru chemiczne utrwalanie żywności - Utrwalanie za pomocą chemicznych środków konserwujących stosowanych w małych dawkach - Utrwalanie za pomocą kwasów organicznych - Utrwalanie za pomocą kwasów nieorganicznych - Wędzenie  - Peklowanie  biologiczne utrwalania żywności : - Kiszenie

Dodaj swoją odpowiedź