1.w JAK SPSÓB wojana moze sie przyczynic do rozwoju sztuki kulinarnej ? 2.Jakie zasz rodzaje potraw przygotowywanych z związku z świętami religijnymi? 

1.w JAK SPSÓB wojana moze sie przyczynic do rozwoju sztuki kulinarnej ? 2.Jakie zasz rodzaje potraw przygotowywanych z związku z świętami religijnymi? 
Odpowiedź

1, Nie wiem jaką wojne masz na mysli ale np. w obecnych czasach jesli wojsko wysyłane jest na misje do krajów, gdzie tocza sie dzialania wojenne to, w ich diecie  oprócz potraw z własnych krajów są równiez potawy z krajów, w których odbywaja służbę. Potem, po powrocie ciekawe smaki sa przenoszone do własnych krajów, tak dochodzi do "wymiany ". 2. potrawy świateczne to potrawy postne - przygotowywane na wigilię Bozego Narodzenie - nie moga zawierać mięsa i tradycyjne np. na swię ta Wielkanocne i ciasta.  Postne: barszcz z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami, karp w galarecie, karp po żydowsku. Potrway świateczne: mięsa pieczone, drób - pieczony albo w galarecie, żurek albo barszcz biały z jajkiem i biała kiełbasą. Ciast : makowce, serniki, babki, pierniki, mazurki (na wielkanoc).  

Dodaj swoją odpowiedź