Dlaczego żelatynowa galaretka się rozpuszcza, czyli co ma w sobie ananas?W powyższy sposób wykażemy, że rozpuszczanie się galaretki żelatynowej następuje pod wpływem ananasa. Zastanówmy się dalej, co sprawia, że galaretka się rozpuszcza? Substancją odpowiedzialną za tężenie galaretki jest żelatyna. Powstaje ona w procesie termicznej denaturacji kolagenu, który jest głównym zwierzęcym białkiem budulcowym. Rozpuszczanie się galaretki spowodowane jest rozpadem usieciowanych włókien kolagenu. Możemy przypuszczać, że za rozpad białkowych włókien kolagenu odpowiedzialne są enzymy trawiące białka - proteazy. Rozpuszczanie się galaretki następuje w wyniku trawienia kolagenu: Żeby potwierdzić, czy to charakter chemiczny galaretki decyduje o jej zachowaniu pod wpływem ananasa, musimy porównać galaretkę żelatynową z inną, której właściwości nie pochodzą od białek. Na naszym rynku dostępne są również galaretki karagenowe, w której substancją odpowiedzialną za tężenie jest karagen, wielocukier otrzymywany z glonów morskich. Nasza hipoteza zakłada, że w owocach ananasa znajdują się substancje o aktywności proteolitycznej, a te nie powinny trawić karagenu. Dodajemy więc drugi zestaw trzech galaretek z analogicznymi kontrolami.
Produkt spożywczy, powstaje przez żelatynę, paktynę lub agar. Najlepiej podawać ją na zimno, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury może się roztopić (podobnie jak lody). Słotkie są robione na bazie soków owocowych. Może być elementem dekoracyjnym ciast.