1.Substancie odżywcze: -bialka 4kcal/gram tłuszcze 9kcla/gram węglowodany 4kcla/gram alkohol 7kcal/gram 2 źródła witaminy A (retinolu) -wątroba -jaja -ser -masło -tran -rośliny o zabarwieniu żółtym, zielonym i czerwonym witamiona ta jest rozpuszczalna w tłyszczach, i aby była przyswojona w organiźmie w trakcie sporzywania produktów w nią bopgatych należy spożywac również jakieś tłuszcze(masło, olej itp) prowitamina wit A jest beta-karoten(morele, dynia, marchewki) w organiźmie z betakarotenu wytwarzana jest wit A funkcje wit A: -wpływa na procesy widzenia -zapewnia odpowiedni stan skóry -jest niezbędna do prawidłowego wzrostu komórek -jest konieczna do utrzymania odporności ustroju objawy niedoboru: -zachamowanie zwrostu kości -ból w stawach -pękanie szkliwa zębów -nasilenie próchnicy -światłowstręt -kurza ślpota wit B1 (tiamina) żródła: -mięso wątroba żółtko jaja produkty zbożowe z pełnego ziarna nasiona roślin strączkowych orzechy drożdże funkcje B1 jako składnik koenzymu wpływana procesy energetyczne związane z przemianą węglowodanóworaz procesy neurofizjologiczne objawy niedoboru choroba beri-beri(niedowład i porażeniekończyn, zaburzenia układu pokarmowego, układu krążenia, degradacja mięśni, zaburzenia psychiczne, nieprawidłowa praca serca i obrzęki oj miało być b12, myślałem że B1 i B2.. oj tam oj tam B12(kobalamina);P funkcje w organiźmie: -jako składnik koenzymu uczestnioczy w syntezie nowych komórek oraz zapewnia prawidłowefunkcjonowanie układu nerwowego -bez jej udziału niemozliwe byłoby przekształcenie koenzymu folacyny w jego aktywną formę-kwas foliowy skutki niedoboru: -degradacja układu nerwowego,zakończona paraliżem nerwów i mięśni -niedokrwistość(anemia) uczucie zmęczenia -nadwrażliwość skórna występowanie B12 wyłącznie produkty zwierz ece mięso, jaja, drób, ryby, sery, mleko 4. Budowa Białek: białka to związki organiczne w sklad budowy których wchodzą takie pierwiastki jak; AZOT, węgiel, wodór, tlen białko składa się conajmniej ze 100 aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi 2 aminokwasy to dwupeptyd 3aminokwasy to tripeptyd 4-10 oligopepytd 10-99 polipeptydy białka proste to proteiny a złożone to proteidy(posiadają grupę prostetyczną) Funkcje -funkcja budulcowa -funkcja energetyczna 10-15% udziału w dziennym pokryciu energetycznym(czyli tyle energii musi pochodzić z białem w dziennej racji pokarmowej) budowa tłuszczów; tłuszcze zbudowane są z węgla, wodoru, tlenu oraz np siarki, fosforu tłuszczę są estrami glicerolu i długich kwasów tłuszczowych(pow 10 atomów węgla w łańcuchu) konsystencja tłuszczów zależy oz zawartości wiązań podwójnych - im więcej tych wiązań tym rzadszy tłuszcz. Rola tłuszczów w organiźmie tłuszcz zapasowy- występuje pod skóra, między mięśniami, w jamie brzusznej, i może być przeznaczony do produkcji energii, chroni przed utratą ciepła i urazami zewnętrznymi tłuszcz konstytucyjny-spełnia rolę materiału budulcowego tkanek i komórek, nie może zostać przeznaczony do produkcji energii to tyle z czego mogę Co pomóc;) pozdrawiam Quba;D
1.Wymien substacje odżywcze 2. Zrudła i skutki nie doboru witaminy A i B12 3. Rola i budowa białek i tłuszczy 4. Fukcje korzenia w nawiasie (4) 5. Fukcje Lisci w nawiasie (4) 6. Przedstawiciele roslin nasiennych 7. Proces kiełkowania Proszę o pomc ; )
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź