1otrzymywanie właściwości zastosowanie estrów 2przedstaw podział związków organicznych i wymień ich przedstawicieli 3jakie związki nazywamy izomerami.podaj pezykłady

1otrzymywanie właściwości zastosowanie estrów 2przedstaw podział związków organicznych i wymień ich przedstawicieli 3jakie związki nazywamy izomerami.podaj pezykłady
Odpowiedź

Otrzymywanie estrów: - reakcja kwsu z alkholem, katalizowana przez stężony kwas siarkowy VI,np. HCOOH + CH3-CH2OH----H2SO4----> HCOOCH2-CH3 +H2O   Właściwości estrów: - słabo rozpuszczają się w wodzie, zwłaszcza dłuższe łańcuchy - są substancjami dość lotnymi - w wodzie ulegają powolnej reakcji, czyli hydrolizie - najważniejszą rekcją jest reakcja rozpadu na kwas i alkohol  - estry o krótkich łańcuchach są cieczami, a o długich ciałami stałymi   Zastosowanie: - do przemysłu perfumeryjnego - w przemyśle spożywczym jako substancjezapachowe, np.: HCOOC2H5- mrówczan etylu- zapach rumu CH3COOC3H7- octan propylu-  zapach gruszek C3H7COOC2H5- maślan etylu- zapach ananasów   Podział związków organicznych: 1. Alkany- metan,etan,propan,butan 2. Alkeny- eten,propen,buten 3. Alkiny-etyn,propyn,butyn 4. Areny- benzen, toulen, o-ksylen, naftalen 5. Chlorowcopochodne,np. tetrafluorometan, tetrachlorometan 6. Alkohole- metanol, etanol, propan-1-ol, propan-2-ol, butan-1-ol, butan-2-ol, 7. Fenole- fenol, o-krezol, rezorcyna 8. Aldehydy- metanal, etanal, propanal, 9. Ketony- propanon, butanon 10. Kwasy karboksylowe- kwasy: mrówkowy, octowy, propionowy, masłowy, stearynowy, oleinowy, palmitynowy 11. Estry- mrówczan metylu, mrówczan etylu, mrówczan 1-propylu, octan metylu, maślan metylu 12. Aminy- metyloamina, etyloamina, 1-propyloamina, anilina 13. Sole organiczne- mrówczan sodu, octan sodu, octan wapnia, stearynian sodu,   3. Izomery są to związki posiadające taki sam wzór sumaryczny, ale różny wzór strukturalny, np. but-1-en, but-2-en.   

Dodaj swoją odpowiedź