występowanie białek?? 2-właściwości białek? 3-przemiany białek dziękuje z góry za pomoc

występowanie białek?? 2-właściwości białek? 3-przemiany białek dziękuje z góry za pomoc
Odpowiedź

Białka są to substancje o dużej masie cząsteczkowej, które skłądają się z reszt aminokwasowych połączonych wiązaniami peptydowymi. Białka stanowią 50% suchej masy komórki, wiążą wodę, która jest niezbędna do podtrzymywania proceców życiowych. Biorą także udział w regulacji ciśnienia koloidoosmotycznego, uczestniczą w utrzymywaniu stałego pH, transportują różnego rodzaju związki i jony, mają udział w procesie krzepnięcia krwi oraz decydują o właściwościach odpornościowych organizmu. Jeżeli będzie potrzebny podział białek to napisz mi wiadomość prywatną :) Białka otrzymuje się w wyniku reakcji fluorowcopochodnych kwasów karboksylowych z amoniakiem, ulegają także reakcji hydrolizy. Mają zdolność do wiązania jonów - koagulacja - czyli zlepianie się cząstek koloidu w większe skupienia, co może spowodować wytrącenie się osadu substancji tworzącej koloid. Ulegają wysalaniu pod wpływem (NH₄)₂SO₃, Na₂SO₄, NaCl. Białka są także optycznie czynne i skręcają płaszczynę światła spolaryzowanego w lewo jednak wyjątek tutaj stanowi glicyna i β-alanina. Ścinają się pod wpływem wysokich temperatur. !Ulegają denaturacji pod wpływem soli metali ciężkich, mocznika, stężonych kwasów, stężonych alkoholi, detergentów i wysokiej temperatury denaturacja to nic innego jak zniszczenie struktury cząsteczki owego białka poprzez rozerwanie wiązań wodorowych. Do wykrywania białek służą reakcje biuretowa działanie świerzo strąconym osadem Cu(OH)₂ przez dodanie NaOHKOH lub innej mocnej zasady do rozcieńczonego siarczanem (VI) miedzi) oraz ksantoproteinowa ( działanie stężonym kwasem azotowym (V) na białko - powstaje żółty(pomarańczowy) kolor).     Pozdrawiam :)

Dodaj swoją odpowiedź