Ćwiczenie 1.Uzupełnij rysunki wpisując odpowiednie symbole metod konserwacji lub ich nazwy.Zaproponuj własne ikony do wpisanych haseł.(załącznik)  

Ćwiczenie 1.Uzupełnij rysunki wpisując odpowiednie symbole metod konserwacji lub ich nazwy.Zaproponuj własne ikony do wpisanych haseł.(załącznik)  
Odpowiedź

Metody fizyczne :   1)Pasteryzacja - produkt ogrzany do temperatury 100(stopni)C 2)Chodzi chyba o obniżenie temperatury poniżej 0(stopni)C - Mrożenie 3)Suszenie 4)Liofilizacja 5)Chłodzienie - myślę że to loduwka czyli obniżenie temperatury produktu 6)Naświetlanie - dzałanie promieniowaniem jonizującym ( coś naświetlanego )   Myślę że wiesz co narysować ;)   Metody Chemiczne :   1)Marynowanie 2)Słodzenie 3)Solenie 4) Wędzenie - działanie składnikami dymu ( cos nad dymem z ogniska naprzykład )   Metody biologiczne:   1) Kiszenie - działanie bakteri   Tak jak jest opisane to do tego rysunek ;) Myślę że pomogłam  

Dodaj swoją odpowiedź