1.) Wyjaśnij jaką funkcję pełnią w organiźmie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach , wymień skutki niedoboru. 2.) Podaj skutki niedoboru witamin rozpuszczalnych w wodzie.

1.) Wyjaśnij jaką funkcję pełnią w organiźmie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach , wymień skutki niedoboru. 2.) Podaj skutki niedoboru witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Odpowiedź

1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach pełnią ważną funkcję, są ważnym składnikiem regulującym. Niedobur witaminy -A powoduje niedowidzenie o zmierzchu, zachamowanie wzrostu, rogowacenie i łuszczenie się skóry -D powoduje krzywicę u dzieci a u dorosłych ostegoporozę -E powoduje Osłabienie i zanik mięśni -K powoduje skłonności do krwawienia z nosa dziąseł i jelit 2. Witaminy które rozpuszczają się w wodzie to :C,z grupy B,PP. Niedobór witaminy C prowadzi do szkorobutu, który objawia się skłonnością do wybroczyn w skórze.Innymi objawami są też:wypadanie zębów, krwawienie z nosa,kruchość naczyń krwionośnych. Niedobór witaminy B1: Choroba beri-beri. Niedobór witaminy B2: pękanie skóry warg,kącików ust,stany zapalne języka. Niedobór witaminy B6: Stany zapalne skóry,zaburzenia przemiany białek. Niedobór witaminy B11: Niedokrwistość(anemia),zaburzenia czynności układu pokarmowego,zahamowanie wzrostu i wypadanie włosów. Niedobór witaminy B12: Niedokrwistość i zaburzenia wzroku. Niedobór witaminy PP:prowadzi do pelagry(zmiany skórne,zmęczenie,osłabienie mięśni,zaburzenia psychiczne).  

1)  Witaminy, jako związki egzogenne są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych, musza być dostarczane do ogranizmu człowieka wraz z pożywieniem. Trafiają one bezpośrednio do krwioobiegu, czyli nie ulegają trawieniu.    Witamina A (retinol) - stymuluje błony śluzowe do produkcji śluzu, niezbędna jest w procesie widzenia, jest składnikiem rodoposyny, odpowiada za prawidlowy wzrost i rozwoj kości, wzmacnia żuchwę i zapobiega tworzeniu się krzywego zgryzu, warunkuje zdrową skórę.  Skutki niedoboru: sucha skora, rogowaciejący i złuszczający się naskorek, kurza ślepota, zahamowanie wzrostu, częste infekcje.  Źródło: tran, wątroba, masło, mleko, owoce, warzywa    Witamina D - kalcyferol - wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu z jelit, wzbogaca zęby i kości w sole wapnia.  Skutki niedoboru: wypadanie zębow, osłabienie mięśni, powiększenie stawów kolanowych, kostek i dłoni, osteomalacja, u dzieci krzywica  Źródło: tran, watroba, masło, mleko, jaja, drożdże    Witamina E - tokoferol - zapobiega dolegliwościom układu krazenia, wpływa na proces krzepnięcia krwi, chroni nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę A przed utlenieniem.  Skutki niedoboru: osłabienie, żmęczenie, zwiędła skóra, plamy starcz i przebarwienia skórne.  Źródło: oleje roślinne, migdały, orzechy, kiełki pszenicy, pieczywo razowe.    Witamina K - fitochinon - uczzestniczy w produkcji aktywatorów krzepnięcia krwi w wątrobie i procesach metabolicznych układu kostnego.  Skutki niedoboru: zakłócenie pracy jelit, wydłużenie czasu krzepnięcia krwi, trudne gojenie się ran.  Źródło: ciemnozielone warzywa lisciaste, wątroba, bakterie jelitowe.   2) Skutki niedoboru witamin rozpuszczalnych w wodzie    B1 - pobudliwość nerwowa, choroba beri-beri (bole nóg, drzenie i osłabienie mięśni), brak apetytu i energii do życia.   B2 - drobne pęknięcia w kącikach ust, piekące i zaczerwienione oczy, nadmierna wrażliwość na światło, zawroty głowy, brak koncentracji.    B5 - bóle, sztywnosc stawów, przedwczesne swiwienie, trudnosci z nauką    B6 - zmęczenia, stany depresji i lęku, skóra traci blask,    B11 - anemia, zaburzenia w procesie trawienia, wady wrodzone płodu, poronienia   B12 - anemia złośliwa, zaburzenia na tle nerwowym,    H - podwyzszony poziom cholesterolu, wzmożona czynność gruczołów łojowych, wypadanie włosów, rozdwajanie paznokci    PP - pelagra    C - krwaienie z dziąseł, kruchość i pękanie naczyn, obniżenie odporności     

Dodaj swoją odpowiedź