podaj potrzy produkty podawanyh poszczególną metodą konserwacji

podaj potrzy produkty podawanyh poszczególną metodą konserwacji
Odpowiedź

a) pasteryzacja b) sterylizacja c) mrożenie d) suszenie e) kwaszenie f) solenie g) cukrzenie h) marynowanie  a)mleko,sery,serki b)- c)mięsa,owoce,warzywa d)owoców,warzyw,grzybów e)ogórki,kapusta kiszona f)śledzie g)powidła,dżemy h)sałatki,papryka,papaje

pasteryzacja - buraki, szpinak, zielony groszek sterylizacja - mleko, mięso wieprzowe , szynki mrożenie - mieso, piergi, chleb(dla świeżości) suszenie - śliwki , grzyby, pietruszka kwaszenie - buraki , ogórki , kapusta solenie - grzyby , ogórki , mięso cukrzenie - buraczki , dźemy , marmolady , marynowanie- grzyby , karkówka , papryka

Dodaj swoją odpowiedź