Zadane z techniki na temat savoir-vivre. Trzeba mi napisać co jest potrzebne na obiad dla 12 osób ( jakie sztućce, w jakich naczyniach ludzie będą jeść i ile tego potrzeba) do tego menu obiadu. Dam najj:)

Zadane z techniki na temat savoir-vivre. Trzeba mi napisać co jest potrzebne na obiad dla 12 osób ( jakie sztućce, w jakich naczyniach ludzie będą jeść i ile tego potrzeba) do tego menu obiadu. Dam najj:)
Odpowiedź

- czysty, dobrze wyprasowany obrus zastawa, koniecznie kompletna! bez dodawania naczyń z innych zestawów - 12 płaskich dużych talerzy obiadowych - 12 głębokich talerzy lub miseczek - 12 małych talerzy (do jedzenia przekąsek na zimno) - 12 talerzyków na deser - 12 widelców z lewej strony talerza - 12 noży z prawej strony talerza - 12 łyżek z prawej strony talerza - 12 łyżeczek (bądź 24, do deseru i np herbaty) z prawej strony talerza lub nad nim poziomo sztućce w zależności od liczby podawanych posiłków, każda zmiana talerzy -> nowe sztućce - 12 szklaneczek (np na wodę, sok) - 12 podstawków do herbaty, kawy - 12 filiżanek + nowe łyżeczki serwetki! - do celów higienicznych ale także dokoracyjnych estetyka dekorowania stołu (kwiaty, świece w zależności od pory posiłku, owoce)   Menu: pierwsze danie na 12 osób: zupa krem pomidorowa ze świeżą bazylią i groszkiem ptysiowym   drugie danie na 12 osób: duszona pierś z kurczaka polana sosem śliwkowym, sałatka grecka z oliwkami i serem feta, ravioli z grzybami, do picia woda bądź sok (wybrany smak)   deser na 12 osób: ciasto czekoladowe z sosem truskawkowym i gałkami lodów waniliowych, do picia kawa bądź herbata   liczę na naj!      

Dodaj swoją odpowiedź