1 .Wypisz główne tereny uprawy pszenicy, ryżu, kukurydzy.    2. Podaj przykłady potraw w których spożywa się je.

1 .Wypisz główne tereny uprawy pszenicy, ryżu, kukurydzy.    2. Podaj przykłady potraw w których spożywa się je.
Odpowiedź

1. Pszenica: Chiny, Indie, Stany Zjednoczone Ryż: Chiny, Indonezja, Indie Kukurydza: Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia 2. Pszenica jest bodaj jednym z najpopularniejszych składników potraw, to także ogromne źródło węglowodanów. Z niej powstaje mąka, a dalej: przeróżne ciasta, placki, makarony, wiele rodzajów  pieczywa; pszenica stanowi składnik piwa, dość modnego ostatnimi czasy; można przyrządzić z niej kotlety, dodać do sałatek etc. Ryż jest jednym z głównych produktów żywieniowych w kuchni azjatyckiej, zjadany jest ugotowany, parzony, smażony, innych postaciach, np. Japończycy przygotowują z niego ciasteczka onigiri (z mięsem bądź algami). Dla Europejczyków stanowi dodatek węglowodanowy do mięs, zup, sałatek. Z ryżu można przygotować mąkę, a dalej placki, makaron ryżowy, wafle itp. Ryż jest również składnikiem alkoholi, np. win czy sake. Kukurydza to także jeden z podstawowych produktów żywieniowych i źródło węglowodanów. Z kukurydzy można wykonać mąkę, a z niej pieczywo kukurydziane, wszelkiego rodzaju chrupki, płatki śniadaniowe. Kukurydza jest równie modna  zjadana w kolbach, przyrządzona na maśle. Stanowi dodatek wielu sałatek, potraw regionalnych kuchni amerykańskiej, np. popcorn, tortilla, nachos, choclo.

Dodaj swoją odpowiedź