Przyczyny i skutki nadmiernej działalności rolniczej w Afryce. Rolnictwo afrykańskie jest nieproduktywne, ale ie jest to winą afrykańskich rolników, którzy posługują się swoimi narzędziami i zajmują się swoimi uprawami i zwierzętami z wynikającym z doświadczenia osądem i znacznymi umiejętnościami. Problem polega na tym, że od stuleci, jeśli nie od tysiącleci, używają oni tej samej technologii.Niezależnie od tego, jak dużo i ciężko pracują posługując się tymi nieulepszonymi technikami ,dlatego ich produktywność pozostaje ograniczona i dochody nie rosną. To, co widzimy dzisiaj w Afryce, nie jest czymś nowym.Tradycyjne techniki uprawy roli są wystarczająco dobre, by utrzymać rolników przy życiu — wyjąwszy powtarzające się okresy głodu — ale nie są wystarczające, by wyciągnąć ludzi z nędzy. Tylko wprowadzenie nawozów sztucznych, pestycydów i maszyn rolniczych pozwoliło europejskim i amerykańskim farmerom na zwiększenie produktywności i wejście na drogę do zamożności. Chciaż na chwilę obecną modne jest rolnictwo organiczne. Żadnych pestycydów. Żadnych nawozów sztucznych. Żadnych genetycznie modyfikowanych organizmów. Uważamy rolnictwo organiczne za coś nowoczesnego, ale w rzeczywistości jest to po prostu wyeliminowanie technologii rozwiniętych przez ostatnie stulecia i powrót rolnictwa do swoich korzeni. Jest po prostu prymitywne. Z tych też powodów rolnicy w afryce tracą swoje polony , a starcenie tego powoduje głód danej Afrykańskiej rodzinny , korzystają z tego także firmy przemysłowe z całego świata ponieważ cena za dane plony w Afryce jest niska więc jest to opłacalne na większą skale , oczywiście z kożyściją dla firm. Mam nadzieję że pomogłam:)
Podaj przyczyny i skutki nadmiernej działalności rolniczej w afryce!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź