a) Przestrzeganiu zasad higieny osobistej i higieny żywienia b) Dokładnym przebadaniu weterynaryjnym mięsa c) Dokładnym dogotowywaniu lub smażeniu mięsa d) Odkażaniu odchodów ludzkich e) Nie nawożeniu pól ludzkimi fekaliami f) Unikaniu bezpośrednich kontaktów ze zwierzętami (np. psy przenoszą bąblowca, który jest bardzo niebezpieczny dla człowieka) g) Zmianie diety i preferowanych potraw na roślinne h) Higienicznym utrzymywaniu bydła, uniemożliwianiu spożywania pokarmu zanieczyszczonego kałem ludzkim lub picia płynów wydobywających się z ustępu i) Budowie zamkniętych ustępów, uniemożliwiających rozprzestrzenianiu się larw tasiemca wraz z kałem ludzkim j) Niszczeniu lub sterylizacji mięsa, w którym stwierdzono obecność wągrów k) Likwidacji nosicielstwa tasiemca przez człowieka drogą odrobaczania osób, u których przy okresowym badaniu ludności stwierdzona została obecność pasożyta l) Okresowej kontroli lekarskiej ludności m) Odrobaczaniu żywicieli pośrednich n) Likwidacji lub leczeniu chorych zwierząt o) Częstym jedzeniu pestek dyni lub skoncentrowanego oleju z pestek dyni gdyż pomaga on w zwalczaniu tasiemców i pozwala często wyeliminować natręta w pierwszych fazach jego rozwoju w jelicie cienkim człowieka p) Również czosnek działa podobnie zaleca się, więc jego spożywanie q) Stosowaniu zapobiegawczych środków na robaki pasożytnicze, np. Pyrantellum
Nie jeść mięsa nie badanego laboratortyjnie. Myjąc ręce przed posiłkiem, ogólnie dbać o higienę osobistą.