Napisz własną instrukcję obsługi !!! (BYLE CZEGO) .. 

Napisz własną instrukcję obsługi !!! (BYLE CZEGO) .. 
Odpowiedź

kuchenka mikrofalowa (instrukcja bezpieczeństwa)   1. Przeczytaj instrukcje przed uruchomieniem urzą- dzenia. 2. Użytkuj urządzenie wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem opisanym w niniejszej instrukcji. Ten typ kuchenki przeznaczony jest do podgrzewania, gotowania i suszenia żywności. Nie jest on przeznaczony do użytku przemysłowego lub laboratoryjnego. 3. Nie uruchamiaj pustej kuchenki. 4. Nie uruchamiaj kuchenki, jeśli uszkodzona została wtyczka lub przewód, kuchenka nie działa prawid- łowo, została uszkodzona lub upuszczona. Jeśli uszkodzony został przewód zasilający, powinien go wymienić producent, serwis techniczny lub inna odpowiedni wykwalifikowana osoba. 5. Kuchenka może być obsługiwana przez dzieci wy- łącznie pod kontrolą osoby dorosłej ze względu na generowane temperatury. 6. Aby ograniczyć ryzyko ognia we wnętrzu kuchenki: ► Podgrzewając żywność w plastikowym lub papierowym pojemniku często sprawdzaj kuchenkę, aby uniknąć zapalenia. ► Z torebek papierowych i plastikowych usuń sznurki/ druty przed umieszczeniem torebki w kuchence. ► W wypadku zauważenia dymu wyłącz urządzenie nie otwierając drzwiczek, aby zdławić ewentualny ogień. ► Nie używaj wnętrza kuchenki do przechowywania. Nie pozostawiaj produktów papierowych, naczyń lub żywności, kiedy kuchenka nie jest użytkowana. 8. Cieczy i innej żywności nie podgrzewaj w zamknię- tych pojemnikach, ponieważ mogą eksplodować. 9. Podgrzewanie napojów może prowadzić do gwał- townego zagotowania, dlatego zachować należy szczególną ostrożność przy kontakcie z pojemnikiem. 10. Nie używaj kuchenki do smażenia. Gorący tłuszcz może uszkodzić kuchenkę i naczynia, a także prowadzić do poparzeń. 11. Nie podgrzewaj w kuchence jajek w skorupkach i ugotowanych na twardo, ponieważ mogą eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania. 12. Artykuły z twardą skórką, jak ziemniaki, dynie, jab- łka i orzechy przebij przed gotowaniem. 13. Zawartość butelek do karmienia i słoików z od- żywkami dla dzieci wymieszaj lub wstrząśnij, przed podaniem sprawdź temperaturę, aby uniknąć poparzeń. 14. Naczynia mogą ulec rozgrzaniu ze względu na temperaturę podgrzewanej żywności. Dlatego konieczne może być użycie uchwytów do naczyń. 15. Upewnij się, że naczynia nadają się do kuchenek mikrofalowych. 16. Konserwację i naprawy związane z usunięciem obudowy chroniącej przed nadmierną energią mikrofalową przeprowadzać może wyłącznie wykwalifikowany personel techniczny. 17. Nie uruchamiać kuchenki z otwartymi drzwiczkami, ponieważ może to prowadzić do szkodliwego wystawienia na działanie energii mikrofalowej. Nie manipulować przy blokadach bezpieczeństwa. 18. Nie umieszczać żadnych przedmiotów między czołem kuchenki a drzwiczkami; nie pozostawiać resztek środka czyszczącego na powierzchniach

Dodaj swoją odpowiedź