Oto pięć powodów: 1. Wzmocnisz odporność, przecież nie została ci dana raz na zawsze. Niszczy ją niezdrowy tryb życia i stres, a odbudowuje dieta bogata w owoce i warzywa. Zawierają one składniki, dzięki którym ścianki komórek stają się dla bakterii i wirusów barierą trudną do przebicia się. Są to: witamina K, żelazo i witamina C. 2. Dłużej zachowasz młodość. Wrogiem młodego wyglądu są wolne rodniki. Powstają w wyniku przemian metabolicznych i doprowadzają do starzenia się organizmu. To proces naturalny, ale możesz go spowolnić, dzięki warzywom i owocom bogatym w: witaminę E, rutynę i beta-karoten. 3. Nie zagrozi ci nadwaga. Lubisz skusić się na tuczący smakołyk? Bądź sprytna. Do kanapki z szynką dołóż dwa listki sałaty, placki ziemniaczane zjedz z surówką z marchewki, do gulaszu wypij szklankę soku pomidorowego. Dopóki będzisz jadła dużo warzyw, na pewno nie utyjesz. Są niskokaloryczne, a szybko wypełniają żołądek; zawierają dużo błonnika, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu i ułatwia oczyszczanie organizmu; przyspieszają przemianę materii; nawadniają organizm. 4. Ochronisz się przed miażdżycą. Im więcej będzie w twojej diecie zieleniny, tym większa szansa, że choroby cywilizacyjne cię ominą. Ważne są w tym wypadku: pektydy i flawonoidy. 5. Zapewnisz sobie sokoli wzrok. Zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD) i zabezpieczają przed "kurzą ślepotą". Porcja to naprawdę niewiele: jabłko, pół kubka truskawek, marchewka, pomidor, pół pęczka rzodkiewek albo szklanka soku.
Składnikiem występującym w owocach i warzywach w największej ilości jest woda. Jej zawartość może dochodzić do 96% ogólnej masy. W wodzie są rozpuszczalne witaminy i minerały, dzięki temu są one dostarczane człowiekowi podczas spożywania owoców i warzyw. Pod względem zawartości witamin można wyróżnić warzywa bogate w witaminę C (warzywa kapustne, papryka, chrzan, liście pietruszki i szpinak) oraz warzywa będące źródłem beta-karotenu (jarmuż, marchew, warzywa liściaste, dynia, kabaczek i brokuły). Owoce charakteryzuje ogólnie niska zawartość suchej masy, której podstawowym składnikiem są węglowodany. W owocach obecne są znaczące ilości błonnika pokarmowego, którego najlepszym źródłem są owoce jagodowe. Najwięcej związków pektynowych zaliczanych do błonnika zawierają: jabłka, agrest, porzeczki i owoce cytrusowe. Owoce są bardzo ubogie w tłuszcz, z wyjątkiem awokado i orzechów, w których zawartość tłuszczu sięga 30%. Ważnym składnikiem odżywczym występującym w owocach i warzywach są karotenoidy, a głównie beta-karoten, który jest podstawowym źródłem zaopatrzenia organizmu w witaminę A. Organizm sam w zależności od potrzeb reguluje w wątrobie i błonie śluzowej jelit przemianę beta-karotenu w witaminę A. Jest to witamina, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka, odgrywa rolę w procesie wzrostu i rozwoju kości, w procesie krwiotwórczym oraz w rozwoju embrionalnym płodu, odpowiada za stan naszej skóry i wpływa na odporność organizmu. Bogatymi źródłami beta-karotenu (w mg/100g) są: marchew, natka pietruszki, szpinak, boćwina, papryka czerwona, dynia, sałata, brokuły, morele, brzoskwinie, borówki, śliwki, wiśnie. Zawarte w owocach i warzywach składniki mineralne takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk stanowią istotny czynnik odkwaszający organizm człowieka. Potas poprawia również pracę mięśnia sercowego a wraz z witaminą C i bioflawonoidami zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko powstawania w nich zmian miażdżycowych. Podsumowując, owoce i warzywa to podstawowe źródło witaminy C i prowitaminy A (beta-karotenu), bogactwo składników mineralnych – mikro i makroelementów, błonnika pokarmowego, niektórych witamin z grupy B oraz innych związków biologicznie czynnych, zwanych często fitozwiązkami. Wymienione grupy związków obecne w warzywach i owocach, działając synergistycznie, wpływają korzystnie na stan organizmu człowieka oraz chronią go przed różnymi schorzeniami. Uważa się, że niskotłuszczowa dieta, bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i nowotworów, dlatego żywieniowcy i lekarze zalecają systematyczne spożywanie dużej ilości owoców i warzyw w różnej postaci, co najmniej 5 razy dziennie. Niezależnie od wartości odżywczej warzywa i owoce dostarczają także bogactwa zapachowego i barwy w pożywieniu, a tym samym sprawiają, że jedzenie jest nie tylko koniecznością zaspokajania głodu, ale również przyjemnością.