Produkcja roślinna i zwierzęca na świecie. Rolnictwo jest podstawową i jedną z najstarszych dziedzin działalności człowieka. Wytwarza żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz produkuje surowce dla wielu gałęzi przemysłu. Oparcie rolnictwa na procesach biologicznych odróżnia je od innych dziedzin gospodarczych. Rolnictwo, podobnie jak leśnictwo i rybołówstwo, uzależnione jest od warunków naturalnych. Zależność ta jest najsilniejsza w porównaniu z innymi dziedzinami wytwórczości. Spośród warunków naturalnych rozwój rolnictwa szczególnie silnie warunkują: - ukształtowanie powierzchni - najbardziej korzystne nizinne, płaskie z dobrymi warunkami do infiltracji wody iwykształcenia profilu glebowego oraz dogodne dla prac polowych - klimat - najkorzystniejsze strefy klimatyczne to umiarkowana ciepła, podzwrotnikowa zwłaszcza morskie i monsunowe typy klimatów. Klimat warunkuje długość okresu wegetacji i ilość wody dostarczanej do środowiska - cechy te nazywamy agroklimatem - gleby - najkorzystniejsze, żyzne gleby to czarnoziemy na lessach, mady, czarne ziemie. Szczególnie dogodne warunki dla rolnictwa mają obszary wilgotne umiarkowanej ciepłej lub zwrotnikowej i podzwrotnikowej strefy klimatycznej o nizinnym ukształtowaniu powierzchni i wysokiej jakości gleb. Na świecie należą do nich: - w Europie Nizina Padańska, Nizina Śląska, Węgierska, Rumuńska, Ukraina - w Azji dorzecze Tygrysu i Eufratu, delta Mekongu, Nizina Gangesu, Mandżuria, Nizina Chińska - w Afryce delta Nilu - w Ameryce Południowej Pampa - w Ameryce Północnej Nizina Centralna, Równiny Prerii, Kotlina Kalifornijska Większość obszarów świata odznacza się mało i średnio korzystnymi warunkami dla rolnictwa. W globalnej produkcji rolniczej czołowe miejsca w świecie zajmują: Chiny, StanyZjednoczone, Indie, Rosja, Brazylia, Francja, Niemcy, Indonezja, Argentyna, Polska i Turcja. Duża globalna produkcja rolnicza wcale nie oznacza, że produkcja ta w przeliczeniu na 1 mieszkańca jest wysoka. Z wymienionych krajów wysoką produkcje na 1 mieszkańca wykazują tylko Stany Zjednoczone, Francja i Polska, a bardzo niską - Chiny, Indie i Indonezja. Niekiedy dużo nadwyżek żywnościowych produkują niewielkie państwa, np Dania, Nowa Zelandia i Węgry. Produkcja zwierzęca Chów zwierząt gospodarskich: Mięso oraz produkty mleczarskie mają coraz większy udział w żywieniu ludności świata. Produkty gospodarki hodowlanej stanowią obecnie około 40% wartości produkcji rolniczej świata i udział ten ciągle rośnie. Chów zwierząt dostarcza nie tylko mięsa, ale również mleka, jaj, wełny, skór i innych towarów. Produkcję roślinną i zwierzęcą należy rozpatrywać jako złożony system. Hodowla zużywa znaczną część płodów rolnych, jest źródłem nawozu i siły pociągowej.
podaj zależność między produkcją roślinną zwierzęca i przemysłową.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź