Sól kuchenną otrzymuje się ze złóż soli kamiennej lub z wody morskiej, przez jej odparowanie. Jest substancją bezbarwną, dobrze rozpuszczalną w wodzie. Sól kuchenna zawiera niezbędny do życia sód. Ten pierwiastek stanowi główny składnik płynów organicznych i soków trawiennych, ma wpływ na pracę układu nerwowego i mięśniowego, wraz z potasem umożliwia dostarczanie komórkom substancji odżywczych. Podstawowe zastosowanie soli to przemysł spożywczy; jest używany jako przyprawa do wielu potraw, ale także jako środek konserwujący żywność. W gospodarstwach rolnych dodaje się ja do pasz dla zwierząt (sól pastewna).W medycynie: jest podawana w celu zatrzymania wody w organizmie (jony sodowe i chlorkowe odpowiadają za regulację ilości wody w komórkach). Jest także użyteczna w chłodnictwie, gdyż wraz z lodem tworzy mieszaninę o właściwościach oziębiających. Sól kuchenna sprawdza się jako znakomity środek czyszczący i odplamiający.
Jakie są cechy i zastosowanie soli kamiennej?Odpowiedzcie pliss!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź