Pozytywne - wytwarzają pokarm (np. pszczoły) - mogą stanowić pokarm - zapylają kwiaty - biorą czynny udział w przyspieszaniu obiegu materii w środowisku - dodatnie oddziaływanie na glebę (np. przez mrówki ) Negatywne - wyrządzanie znacznych szkód w uprawach - niektóre z nich odżywiają się krwią zwierząt, ludzi
Owady wpływają na równowagę w środowisku: Niszczą szkodniki Zapylają rośliny Przyspieszają rozwój materii Rozsiewają nasiona Znaczenie owadów wynika z tego,że występują one w przyrodzie w bardzo dużej ilości, mają wiele siedlisk, reprezentują bardzo różne typy odżywiania tworzą ogromny rzeszę konsumentów. Owady roślinożerne - pożerają wszelkie możliwe elementy roślin: kwiaty,owoce, nasiona, liście, łodygi, korzenie. Owady niszczą średnio ¼ upraw człowieka, monokultury, również leśne. Owady odżywiające się pyłkiem i nektarem kwiatowym odgrywają ogromna rolę w zapylaniu roślin, niezbędnym do wytworzenia owoców i nasion u 30% roślin europejskich.