WYKORZYSTANIE I ZNACZENIE CUKRÓW Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, czasem nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nie zastanawiamy się czym są, z czego są zbudowane i jaka jest ich funkcja w naszym organizmie. Słysząc słowo „cukry” myślimy tylko o białych kryształkach w cukiernicy. Nie zdajemy sobie nawet sprawy, że to wszystko jest tylko malutką częścią związków o podobnej strukturze i niezwykle istotnych właściwościach biologicznych. Oto wszystkie ważne i mniej ważne informacje o cukrach, inaczej zwanych węglowodanami. Węglowodany są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie i odgrywają bardzo dużą rolę w procesach życiowych organizmów żywych. Cukry powstają w przyrodzie w zielonych częściach roślin z dwutlenku węgla i wody w procesie fotosyntezy. Wytwarzane w ten sposób związki stanowią główny materiał budulcowy i zapasowy organizmów roślinnych, stanowią ok. 80% suchej masy roślin. Zawartość cukrów w organizmach zwierzęcych jest znacznie mniejsza i wynosi ok. 2% ich suchej masy. Z tego względu syntezowane przez rośliny cukry są ważnymi substancjami pokarmowymi dla organizmów zwierzęcych oraz dla człowieka. Z cukrów, które wchodzą w skład błon komórkowych roślin poprzez obróbkę sporządza się różne tkaniny, papier, włókna sztuczne, materiały i wiele innych. Nazwa węglowodany powstała w związku z tym, że początkowo znano zaledwie te człony tej klasy substancji, które pod względem składu były jak gdyby związkami węgla i wody. Węglowodany dzielą się na dwie duże grupy: - węglowodany proste - węglowodany złożone Ogólne właściwości fizyczne Są to substancje stałe o charakterze obojętnym, łatwo rozpuszczalnymi w wodzie, o słodkim smaku. Roztwory monosacharydów, zdolnych do przechodzenia w odmianę cykliczną, mają jedną interesującą własność: odznaczają się czynnością optyczną, która w miarę przechowywania tych roztworów zmienia się dopóty, dopóki nie osiągnie określonej wartości.
Przygotuj opis i interpretacje dowolnego dzieła sztuki (forma albumu) reprodukcja
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź