1.Definicja mieszanyny jednorodnej + 3 przykłady 2.Definicja mieszaniny niejednorodnej + 4 przykłady 3. sposoby rozdzielania mieszanin a) jednorodnych - odparowywanie - krystalizacja - destylacja b)niejednorodnych - sączenie - dekantacja - sedymetacja

1.Definicja mieszanyny jednorodnej + 3 przykłady 2.Definicja mieszaniny niejednorodnej + 4 przykłady 3. sposoby rozdzielania mieszanin a) jednorodnych - odparowywanie - krystalizacja - destylacja b)niejednorodnych - sączenie - dekantacja - sedymetacja
Odpowiedź

2. mieszanin niejednorodnych woda+groch sok+piasek woda+kasza woda+olej 1. mieszanin jednorodnych woda+cukier woda+sól sok+cukier 3. a) Krystalizacja- polega na wydzielaniu się z roztworu substancji w postaci kryształków wskutek np. odparowania wody (rozpuszczalnika). Destylacja- polega na rozdzieleniu składników mieszaniny ciekłej hednorodnej. wykorzystuje się tu różnice temperatur cieczy. ciekłą mieszaninę jednorodną umieszcza się w kolbie destylacyjnej podłączonej do chłodnicy. mieszaninę ogrzewa się, kontrolując na termometrze jej temperaturę. składniki mieszaniny kolejno - w miarę wzrostu temperatury - zostają odparowane, a ich pary skraplają się w chłodnicy i ściekają do podstawionego naczynia.   b) Sączenie (filtracja)- polega na przelewaniu mieszaniny cieczy z ciałem stałym przez sączek z bibuły umieszczony w lejku. W oczyszczalniach ścieków i przemysle stosuje się w tym celu filtry. na sączku (filtrze) pozostaje ciało stałe, a ciecz klarowna (przezroczysta) spływa do zlewki (zbiornika). Sedymentacja- jest to opadanie na dno naczynia cząsteczek ciała stałego w cieczy pod wpływem siły ciężkości (np. w wypadku wody z kredą). Dekantacja- polega na oddzieleniu ciała stałego od cieczy przez zlanie klarownej cieczy znad osadu.

Dodaj swoją odpowiedź