Lodówka-rymitywne lodownie powstawały już przed naszą erą, jednak były to duże budowle, na które przeciętny człowiek nie mógł sobie pozwolić. Rozwiązanie bliższe lodówce stosowali Wikingowie. Wewnątrz domu, z dala od ogniska, kopano głęboki dół, na dnie którego umieszczano lód lub śnieg. Po zapełnieniu dołu żywnością, przysypywano go warstwą ziemi. Mięso zabezpieczone w ten sposób zachowywało świeżość przez wiele miesięcy po zakończeniu zimy. Lodówka oznaczała niegdyś pomieszczenie gospodarcze, pojemnik lub szafkę izolowaną termicznie od otoczenia, umożliwiającą przechowywanie w obniżonej temperaturze łatwo psujących się produktów. Chłodzenie zapewniało umieszczenie we wnętrzu lodówki substancji o odpowiednio niskiej temperaturze i dużej pojemności cieplnej. Mogło to być ciało o dużej masie i cieple właściwym, jednak zazwyczaj wykorzystywano do tego celu ciepło przemiany fazowej (topnienia). Najczęściej używane czynniki chłodzące to lód (stąd nazwa — lodówka), mieszaniny oziębiające (np. lód z dodatkiem soli) oraz zestalony dwutlenek węgla - suchy lód. Przenośne pojemniki o podobnej funkcji nazywamy termosami. Specjalne budowle służące do magazynowania i przechowywania lodu to lodownie. Tak samo nazywa się samochody izolowane, z wbudowanymi akumulatorami chłodu (w postaci płyt eutektycznych). Lodówki tego typu wyszły z użycia wraz z popularyzacją domowych chłodziarek elektrycznych w latach 30 XX w., które nie muszą być zaopatrywane w lód. Piekarnik- Piekarnik − urządzenie kuchenne do pieczenia lub podpiekania ciast, babeczek oraz innych wypieków, np. mięsa. Mikser- Mikser kuchenny – urządzenie służące do rozcierania, urabiania, ubijania ciast lub innych produktów spożywczych. Urządzenie jest napędzane silnikiem komutatorowym o mocy zazwyczaj od 250 do 500 watów i ma od trzech do ośmiu prędkości. Na osi wirnika są umieszczone kółka zębate napędzające mieszaki (rapki). Mikser wykonany z metalu i napędzany ręcznie opatentował w 1870 Walter Scott (USA). Elektryczny mikser ręczny Miksery elektryczne występują zwykle w dwóch odmianach: ręcznej i stojącej. Odmiana ręczna składa się z uchwytu przytwierdzonego do obudowy zawierającej silnik, który napędza zwykle dwa mieszaki wirujące w przeciwnych kierunkach. Miksowana substancja może się znajdować w dowolnym naczyniu na tyle głębokim, aby nie dopuścić do jej rozchlapywania. Mikser stojący jest zwykle cięższy i zawiera silnik o wyższej mocy. Toster- Toster (inaczej: opiekacz) – przyrząd do opiekania m.in. tostów. Powstał u schyłku XIX wieku. Jednak dopiero z upowszechnieniem się prądu elektrycznego, opiekacze zadebiutowały w kuchniach. Na początku były dość siermiężne – trochę drutów i spirala – i nadal wymagały bacznej uwagi, aby nie przypalić pieczywa. Ponadto grzały chleb tylko z jednej strony, więc w stosownym momencie trzeba było kromki odwracać. W 1919 roku Charles Strite, mając dosyć przypalonych grzanek, zbudował urządzenie ze sprężynką oraz czasomierzem. Grzanka sama nabierała rumieńców i sama wyskakiwała z opiekacza, gdy została właściwie opieczona. Urządzenie było testowane w sieci restauracji Childs i ulegało ciągłym modyfikacjom. W 1926 roku pojawił się pierwszy domowy opiekacz automatyczny – Toastmaster. -Sokowirówka – urządzenie elektryczne, które służy do mechanicznego uzyskiwania soku z owoców lub warzyw.
Wypisz 5 wynalazków kuchennych i ciekwostek o nich.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź