jak zrobić prosty wieniec na dzień chleba

jak zrobić prosty wieniec na dzień chleba
Odpowiedź

Proporcje na 2 chlebki: 500g maki pszennej 15g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant) 10g soli (2 łyżeczki) 50g oliwy z oliwek 320g wody 200g orzechów włoskich Składniki wymieszać dodając na końcu oliwę, ciasto wyrobić mikserem lub ręcznie, w końcowej fazie dodać wyłuskane orzechy włoskie. Przed dodaniem najlepiej zmiażdżyć je wałkiem na stolnicy bądź za pomocą, mozdzierza, co spowoduje ze łatwiej oddadzą ciastu tłuszcz, a co za tym idzie swój aromat. Ciasto z orzechami krotko wyrobić, tak żeby zostały one równomiernie rozłożone. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ja zazwyczaj odstawiam je do lodówki na dobre kilka godzin. Ciasto drożdżowe, które wyrasta w lodowce ma dużo lepszy smak, a rośnie lepiej niż w cieple. Dlatego też, kiedy nie zależy mi na czasie lub przygotowuje wieniec na drugi dzień - przede wszystkim daje mniej drożdży do ciasta, pół łyżeczki mniej. Zasada jest taka: im dłuższe wyrastanie, tym mniej drożdży. Im mniej drożdży, tym lepszy smak. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 2 części. Z każdej uformować kulę, a w tej za pomocą wałka lub trzonka łyżki robimy okrągły otwór. Otwór rozszerzamy palcami jak najmocniej, bo ma tendencje do zasklepiania się w czasie pieczenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze przykryty ściereczką odstawiamy jeszcze raz na 40-60 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 st C, naparowujemy i wkładamy lekko nacięte chlebki. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 220 st i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zbrązowienia. Studzimy na kratce. Myślę że pomogłam :-)

Dodaj swoją odpowiedź
Język polski

Materiały do starej matury z Języka Polskiego.

22 Człowiek sam musi określić, co w życiu jest najważniejsze. Świat jakich wartości - ważnych dla ciebie - odnajdujesz w utworach literackich ?
Literatura od swych zaczątków stała się źródłem ideałów, postaw i wzorców osobowych...