Pomóżcie mi z BIOLOGI prosze!!!!!   ZADANIE1   wyjasnij jaką funkcję pełni w organiźmie błonnik człowieka i w jakich produktach spożywczych wystepuje.   Proszę o jak najszybszą odpowiedź daję NAJ potrzebuja na dziś!!!

Pomóżcie mi z BIOLOGI prosze!!!!!   ZADANIE1   wyjasnij jaką funkcję pełni w organiźmie błonnik człowieka i w jakich produktach spożywczych wystepuje.   Proszę o jak najszybszą odpowiedź daję NAJ potrzebuja na dziś!!!
Odpowiedź

Jest to zestaw substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i niewchłanianych przez człowieka,mieszanina substancji takich jak(celuloza,hemicelulozy,pektyny,gumy,śluzy i lignina)Błonnik często stosowany jest w odchudzaniu bo wchłania wodę z organizmu,pęcznieje w żołądku co daje nam uczucie sytości.Zapobiega w walce z zaparciami,biegunkąi hemorojdami.Występuje w takich produktach jak:kasze,ryże,makarony,soki owocowe i warzywne,owoce świeże i suszone,nasiona i orzechy,produkty zbozowe np:płatki,słodycze np:czekolada,batony,paluszki,grzyby np:pieczarki i warzywa strączkowe suche np:fasola,groch.Błonnik pełni bardzo ważną rolę w naszym życiu gdyż pomaga nam w kontroli naszej wagi,cholesterolu i samopoczucia

Błonnik to mieszanka różnorodnych substancji znajdujących się w ścianie komórkowej roślin. Nie jest trawiony przez człowieka ani wchłaniany przez układ pokarmowy. Związki znajdujące się w błonniku mają charakter polisacharydowy (celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy, śluzy) a także niepolisacharydowym (ligniny).Występuje w komórkach liści, łodygi, nasion, kwiatów, owoców, cebul, korzeni. Błonnik nie zawiera żadnych substancji odżywczych, ale wspomaga wędrówkę pokarmu przez jelita. Pożywienie bogate w błonnik wymaga dłuższej konsumpcji, w związku z czym szybciej osiągamy poziom nasycenia, a dłuższe przeżuwanie pokarmu powoduje wytwarzanie większej ilości śliny i soków trawiennych, które wspomagają trawienie innych składników pokarmowych. Owoce i warzywa są głównym źródłem błonnika. Najlepiej spożywać je w stanie surowym wraz ze skórką lub lekko ugotowane. Pełnoziarniste pieczywo jest również bardzo dobrym źródłem błonnika, podobnie jak otręby które możemy spożywać z wodą lub dodawać do innych produktów. Zjedzony pokarm zostaje w procesie trawienia rozłożony do składników najprostszych, przyswajalnych przez organizm. Po trawieniu następuje wchłanianie i rozprowadzanie składników odżywczych przez krew po całym ciele.Błonnik występuje także w roślinach strączkowych . Trochę długo ,jeśli chcesz mogę to streścić. :)         Streszczenie : Błonnik to substancje pochodzenia roślinnego, nie jest on trawiony przez nasze enzymy trawienne. Organizm człowieka nie potrafi strawić żadnego rodzaju błonnika. Pełni on jednak bardzo ważną rolę : pomaga usuwać resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii (można powiedzieć ,że w jelitach działa jak szczotka). Błonnik dzilimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik to : *Owoce (najlepiej surowe) *warzywa (najlepiej surowe) *Pełnoziarniste pieczywo *otręby   to jakoś tak w wielkim skrócie ... tym razem postanowiłam się nie rozpisywać

Dodaj swoją odpowiedź