POZYTYWNE ZNACZENIE BAKTERII: - Dzięki bakteriom przyroda nieożywiona może funkcjonować - Bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (np. łubin, soja, fasola) pozwalając im rosnąć na mało żyznych glebach - Wychwytują one gazowy azot z powietrza, wypełniając przestrzeń między grudkami ziemi i przekształcają go w formę dostępną dla roślin - Bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy - Bakterie żyjące w jelicie człowieka pomagają rozłożyć nie strawione cząsteczki pokarmu, dostarczają też witaminy - Do wytwarzania kefirów, jogurtów oraz innych produktów mlecznych i kiszonych potrzebne są bakterie - Bakterie rozkładają zanieczyszczenia w biologicznych oczyszczalniach ścieków NEGATYWNE ZNACZENIE BAKTEII: - Bakterie wywołują wiele chorób, niektóre z nich mogą być zagrożeniem dla życia człowieka (np. gruźlica, zapalenia płuc, czerwonka bakteryjna, wywołują również zatrucia pokarmowe) - Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności - Niszczą wiele materiałów przemysłowych - Uwalniają azot od atmosfery
pozytywne-rozkładają obumarłe szczątki zwierząt, wzbogacają glebę , współżyją w symbiozie z innymi organizmami, wykorzystywane w przemyśle spożywczym(produkcja kiszonek i przerób mleka), w przemyśle farmaceutycznym do produkcji szczepionek, Dzięki bakteriom przyroda nieożywiona może funkcjonować - Bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (np. łubin, soja, fasola) pozwalając im rosnąć na mało żyznych glebach - Wychwytują one gazowy azot z powietrza, wypełniając przestrzeń między grudkami ziemi i przekształcają go w formę dostępną dla roślin - Bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy - Bakterie żyjące w jelicie człowieka pomagają rozłożyć nie strawione cząsteczki pokarmu, dostarczają też witaminy - Do wytwarzania kefirów, jogurtów oraz innych produktów mlecznych i kiszonych potrzebne są bakterie - Bakterie rozkładają zanieczyszczenia w biologicznych oczyszczalniach ścieków negatywne-wywoływanie chorób wirusowych; u ludzi( odra, ospa wietrzna, świnka, AIDS, SARS), u zwierząt(wścieklizna, pryszczyca, nosówka), u roślin( mozaika jabłoni, pomidora czy tytoniu), Bakterie wywołują wiele chorób, niektóre z nich mogą być zagrożeniem dla życia człowieka (np. gruźlica, zapalenia płuc, czerwonka bakteryjna, wywołują również zatrucia pokarmowe) - Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności - Niszczą wiele materiałów przemysłowych - Uwalniają azot od atmosfery