POZYTYWNE ZNACZENIE BAKTERII: - Dzięki bakteriom przyroda nieożywiona może funkcjonować - Bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (np. łubin, soja, fasola) pozwalając im rosnąć na mało żyznych glebach - Wychwytują one gazowy azot z powietrza, wypełniając przestrzeń między grudkami ziemi i przekształcają go w formę dostępną dla roślin - Bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy - Bakterie żyjące w jelicie człowieka pomagają rozłożyć nie strawione cząsteczki pokarmu, dostarczają też witaminy - Do wytwarzania kefirów, jogurtów oraz innych produktów mlecznych i kiszonych potrzebne są bakterie - Bakterie rozkładają zanieczyszczenia w biologicznych oczyszczalniach ścieków NEGATYWNE ZNACZENIE BAKTEII: - Bakterie wywołują wiele chorób, niektóre z nich mogą być zagrożeniem dla życia człowieka (np. gruźlica, zapalenia płuc, czerwonka bakteryjna, wywołują również zatrucia pokarmowe) - Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności - Niszczą wiele materiałów przemysłowych - Uwalniają azot od atmosfery
Pozytywne +symbioza - np. pomiędzy człowiekiem i pałeczkami okrężnicy (Escherichia coli) - bakterie te uczestniczą w rozkładzie celulozy i wytwarzają potrzebne witaminy. +organizmy pionierskie - zasiedlają środowiska pozbawione życia, np.sinice +przemysł spożywczy - produkcja serów, kefirów, jogurtów, kiszonych warzyw. np. Lactobacillus bulgaricus (mleczne) i Lactobacillus plantarum (kiszona kapusta) +produkcja antybiotyków - penicylina +użyźnianie gleby - nie wiem, co tu może być, wybacz... Negatywne: +wywoływanie chorób - Borrelia burgdorferii (wywołuje boreliozę) +wytwarzanie toksyn - laseczki jadu kiełbasianego.