Charakterystyka zakładów gastonomicznych. Zakłady o pełnym zakresie wyżywienia Restauracje- obsługa kelnerska, duży wybór potraw umożliwiający całodzienne wyżywienie, potrawy przyrządzane na zamówienie, usługi komplementarne. Bary- serwowane posiłki są tanie mogą zapewnić całodzienne wyżywienie, przyrządzane na indywidualne zamówienie, dania mogą być przywożone z innego zakładu gastronomicznego lub z centrali przygotowawczej, mogą sprzedawać alkohol. Bary mleczne - jako asortyment podstawowy serwują dania bezmięsne, mleczno- nabiałowe napoje mleczne, świadczą usługi komplementarne. Bistra - dania przekąskowe zimne i gorące przyrządzane w obecności konsumenta, mogą sprzedawać alkohol i wyroby cukiernicze, posiadają obsługę kelnerską, Jadłodajnie - obsługa kelnerska, posiłki codzienne również na zamówienie, nie mogą sprzedawać alkoholu, świadczą usługi dodatkowe: sprzedaż posiłków abonamentoych i na wynos obsługa imprez. Gospody turystyczne - resteuracje w ośrodkach sportowo turystycznych zlokalizowane przy trasach komunikacyjnych. Zakłady o ograniczonym zakresie wyżywienia Kawiarnie, herbaciarnie - obsługa kelnerska,asortyment to napoje zimne i gorące, wyroby cukienicze, alkohol. Świadczą usługi komplementarne. Winiarnie, miodosytnie - obsługa kelnerska, asortyment podstawowy to wina, napoje zimne i gorące na bazie wina lub miodów. Asortyment uzupełniający to przekąski potrawy z grila, rusztu lub rożna,wyroby cukiernicze desery, towary handlowe. Usługi komplementarne. Piwiarnie - obsługa kelnerska, piwo, przekąski gorące i zimne, kawa herbata towary handlowe, działalność kulturalno - rozrywkowa. Cukiernie - obsługa kelnerska, wyroby ciastkarsie, napoje bezalkoholowe, śniadania i podwieczorki z przetworów mlacznych zbożowych i owocowych, sprzedaż towrów handlowych, działalność komplementarna. Coctail bary - ze sprzedażą alkoholi lub bezalkoholowe, nastawione na krótki pobyt klienta, asortyment to napoje coctaile mleczne, desery wyroby cukiernicze, alkohol, towary handlowe. Espresso - nastawione na krótki pobyt klienta, przekąski, kawa, herbata, wykwintne trunki, wyroby cukiernicze, towary handlowe. Punkty gastonomiczne - przekąski zimne i gorące w ograniczonym zakresie, wyroby ciastkarskie, napoje zimne i gorące, piwo, desery. Należą do nich : smażalnie gdzie podaje się popularne potrawy smażone z dodatkiem pieczywa. Pijalnie to napoje bezalkoholowe przyrządzane na miejscu, wyroby cukiernicze i kanapki.
Charakterystyka zakładu gastronomicznego :)) Musi być to trochę długie , przynajmniej na 1 stronę papieru kancelaryjnego :)) BARDZO PROSZĘ O POMOC :) !
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź