Dwunastolatek powinnien jeść na: Sniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem. Drugie śniadanie: Kanapkę z wędlinką i pomidorkiem. Obiad: Kurczaczek, bukiet surówek i ziemiaczki. Podwieczorek: Świeże owoce. Kolacja: Kanapkę z tuńczykiem.
chleb (2 kromki) masło roślinne szynka wiejska (2,5 plastra) jajecznica 100g pomidor (2 szt.) herbata (szklanka) cukier (1 łyżeczka) II ŚNIADANIE jabłko (1 szt.) jagodzianka (1 szt.) sok z czarnej porzeczki (szklanka) OBIAD zupa pomidorowa z ryżem (talerz) ziemniaki (2,5 szt.) 2 surówka z marchwi i jabłek pieczeń cielęca duszona kompot z jabłek (szklanka) PODWIECZOREK jogurt morelowy 1,5 % galaretka z truskawkami 100 g sok marchwiowy (szklanka) KOLACJA bułka kajzerka (1 szt.) masło roślinne 15g makrela wędzona 100g pomidor (2 szt.) 200g herbata (szklanka) cukier (1 łyżeczka)