Gotowanie na parze
Myć produkt szybko i starannie przed obraniem, oczyszczeniem i rozdrobnieniem. Nie moczyć dłużej w wodzie mięsa, warzyw, owoców, ziemniaków. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej smalcu. Gotowe potrawy podawać natychmiast do spożycia. Nie przetrzymywać w cieple gotowych potraw. Mniejszym złem jest szybkie oziębienie i przechowanie w chłodni. Warzywa i owoce przeznaczone na surówki rozdrabniać na krótko przed spożyciem, polewać sosem lub olejem, aby utrudnić dostęp tlenu, zakwaszać kwasem cytrynowym. Nie rozdrabniać nadmiernie produktów przeznaczonych do gotowania Oczyszczać produkt, unikając nadmiernej ilości odpadków, raczej skrobać, niż obierać. Nie odrzucać zewnętrznych zielonych liści. Stosować sprzęt i naczynia ze stali nierdzewnej, emaliowane, aluminiowe, nie uszkodzone, szklane, porcelanowe. Nie pozostawiaj butelek czy szklanek z mlekiem w nasłonecznionym miejscu, gdyż światło niszczy witaminę B2, A i D. Warzywa i owoce najlepiej gotuj na parze. Jeżeli gotujesz warzywa w wodzie to gotuj w małej ilości wody.