BŁAGAM umie ktoś wytłumaczyć wszystko co związane z ,,krzywe rozpuszczalności"?? Mam jutro kartkowkę a nic nie umiem.. m.in jak rozpoznać kiedy roztwór jest nasycony i nienasycony,jak obliczać odczytywać itd. Na poziomie drugiej gimnazjum

BŁAGAM umie ktoś wytłumaczyć wszystko co związane z ,,krzywe rozpuszczalności"?? Mam jutro kartkowkę a nic nie umiem.. m.in jak rozpoznać kiedy roztwór jest nasycony i nienasycony,jak obliczać odczytywać itd. Na poziomie drugiej gimnazjum
Odpowiedź

Odp. Krzywa  rozpuszczalności  jest    krzywa   ,  która  określa    rozpuszczalność    danej   substancji   w  zależności  od  temperatury  i  warunków  ciśnienia. Dla  ciał  stałych    :  cukier  ,  sól  kuchenna  ,  KNO3 ,  jest  zawsze  rosnąca. Rozpuszczalność  jest  to  ilość  [g]  substancji  rozpuszczonej  w  100 [g]  wody.  Zależy    ona  od  temperatury    i  ciśnienia. Maksymalna  ilośc  substancji  rozpuszczonej  daje  nam  roztwór  nasycony. Korzystając   z    tablic   rozpuszczalności   lub   "  krzywej  "   rozpuszczalności   jesteś   w   stanie   określić   ile  [g]   danej   substancji   rozpuszcza  się  w  100 [g]  rozpuszczalnika  w  danej  temperaturze  i  pod  stałym  ciśnieniem. Krzyw  rozpuszczalności  jest  narysowana  w  postaci  funkcji  (rozp.)  od  T. Jeżeli  chcesz  z  niej  skorzystać  , szukaj  wykresu  rozpuszczalności  danej  substancji w  określonej  temperaturze.  Narysuj  prostą  prostopadła  do  osi  temperatury. .Z  tego  punktu  przęcięcia  osi  OX  ,  narysuj  prostą  do  osi  pionowej   OY  (  osi  rozpuszczalności).  Tam  odczytasz  rozpuszczalność  w    [g]  na  100 [ g]  wody.

Rozpuszczalność rośnie,wraz z temperaturą,dla ciał stałych - tj. sole -(KNO3,KI, MgSO4) cukier,kw. w proszku - np. salicylowy;dla gazów - odwrotnie.                                                                                                            Tematem,jest jednak krzywa rozpuszczalności . W szkolej tabeli,jest zwykle 5 - 8 krzywych - zawsze soli, zależność masy m rozpuszczonej od temperatury T ,pod ciśnieniem standardowym,jest to funkcja m(f)T .Najlepsza jest np. dla KI - 130g dla 0*C , potem KNO3 - 170 g w 80*C (przynajmniej w mojej tabeli),jest poza tym CuSO4, NaCl i jeszcze kilka. Np. 100g KNO3 ,całkowicie rozpuszczalne jest  w temp. 55 *C .Po prostu wodzisz palcem po tabeli,i znajdujesz parametry - temp. i masę .                                 1.Roztwór nasycony - to ilość substancji w określonej temperaturze, której (substancji),już się więcej nie rozpuści - przykład masz wyżej;                       2. -  II  -    nienasycony- to ilość substancji która w określonej temp. sie jeszcze rozpuści w roztworze.Dla KNO3,dla 55*C to np. 35 *C,rozpuści się jeszcze 100 - 35 = 65,a więc jest w,rozpuści się jeszcze 65 g;                      3. Jest jeszcze przesycony- dla naszego przykładu,to np. 120g - ale to,tak na marginesie.                                 

Dodaj swoją odpowiedź