Odp. Krzywa rozpuszczalności jest krzywa , która określa rozpuszczalność danej substancji w zależności od temperatury i warunków ciśnienia. Dla ciał stałych : cukier , sól kuchenna , KNO3 , jest zawsze rosnąca. Rozpuszczalność jest to ilość [g] substancji rozpuszczonej w 100 [g] wody. Zależy ona od temperatury i ciśnienia. Maksymalna ilośc substancji rozpuszczonej daje nam roztwór nasycony. Korzystając z tablic rozpuszczalności lub " krzywej " rozpuszczalności jesteś w stanie określić ile [g] danej substancji rozpuszcza się w 100 [g] rozpuszczalnika w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem. Krzyw rozpuszczalności jest narysowana w postaci funkcji (rozp.) od T. Jeżeli chcesz z niej skorzystać , szukaj wykresu rozpuszczalności danej substancji w określonej temperaturze. Narysuj prostą prostopadła do osi temperatury. .Z tego punktu przęcięcia osi OX , narysuj prostą do osi pionowej OY ( osi rozpuszczalności). Tam odczytasz rozpuszczalność w [g] na 100 [ g] wody.
Rozpuszczalność rośnie,wraz z temperaturą,dla ciał stałych - tj. sole -(KNO3,KI, MgSO4) cukier,kw. w proszku - np. salicylowy;dla gazów - odwrotnie. Tematem,jest jednak krzywa rozpuszczalności . W szkolej tabeli,jest zwykle 5 - 8 krzywych - zawsze soli, zależność masy m rozpuszczonej od temperatury T ,pod ciśnieniem standardowym,jest to funkcja m(f)T .Najlepsza jest np. dla KI - 130g dla 0*C , potem KNO3 - 170 g w 80*C (przynajmniej w mojej tabeli),jest poza tym CuSO4, NaCl i jeszcze kilka. Np. 100g KNO3 ,całkowicie rozpuszczalne jest w temp. 55 *C .Po prostu wodzisz palcem po tabeli,i znajdujesz parametry - temp. i masę . 1.Roztwór nasycony - to ilość substancji w określonej temperaturze, której (substancji),już się więcej nie rozpuści - przykład masz wyżej; 2. - II - nienasycony- to ilość substancji która w określonej temp. sie jeszcze rozpuści w roztworze.Dla KNO3,dla 55*C to np. 35 *C,rozpuści się jeszcze 100 - 35 = 65,a więc jest w,rozpuści się jeszcze 65 g; 3. Jest jeszcze przesycony- dla naszego przykładu,to np. 120g - ale to,tak na marginesie.