1) -powodują psucie się pokarmów -rozkład i gnicie materii organicznej -fermentacja obornika -oczyszczają wodę i ścieki -do produkcji serów, jogurtów, kefirów i alkoholi -do produkcji szczepionek, antybiotyków, witamin i surowic -wzbogacają glebę w azot -choroby przez jady bakteryjne (np. jad kiełbasiany) -gnicie produktów spożywczych -niszczenie artykułów przemysłowych bakterie - angina, przeziębienie wirusy - grypa, odra, świnka, różyczka, ospa 2) brak budowy komórkowej możliwośc rozmnażania się wyłącznie w żywej komórce gospodarza obecność białkowej otoczki w postaci kapsydu 3) Wirusy, znajdują się na pograniczu pomiędzy materią ożywioną i nieożywioną. Wykazują one kilka cech wyróżniających organizmy żywe, jak reprodukcja, ale nie prowadzą procesów metabolicznych i nie są zdolne do reprodukcji na zewnątrz komórki gospodarza.
1.Opisz znaczenie bakteri 2.Wymień charakterystyczne cechy wirusów 3.Opisz znaczenie wirusów
1.Opisz znaczenie bakteri 2.Wymień charakterystyczne cechy wirusów 3.Opisz znaczenie wirusów...