Działanie żółci wytwarzanej przez wątrobę: - żółć działa w wątrobie, wspomaga soki trawienne; - jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów; - wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i F; - razem z żółcią wydalany jest cholesterol, kwasy żółciowe, leki, toksyny, barwniki żółciowe i substancje nieorganiczne, takie jak związki np. miedzi i cynku; Działanie enzymów wytwarzanycz przez trzustkę: - amylaza trzustkowa trawi m.in. skrobię do maltozy i glukozy; - trypsyna --> rozkłada polipeptydy na dipeptydy; - lipaza trzustkowa trawi tłuszcze do kwasów tłuszczowych i glicerolu; - enzymy proteolityczne --> są to enzymy o dużej specyficzności względem wiązań peptydowych - rozkładają peptydy na aminokwasy;
Żółć wydzielana przez wątrobe emulguje tłuszcze, czyli rozbija je na maluteńkie cząsteczki, co znacznie ułatwia ich trawienie. Trzustka wydziela wiele enzymów, ale są to głównie: amylaza trzustkowa - rozkłada wielocukry i oligosacharydy na dwucukry lipaza trzustkowa - rozkłada tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe trypsyna - rozkłada polipeptydy na dipeptydy