Proszę o pomoc, potrzebuje na jutro odpowiedzi na pytanie: Badanie wpływu różnych czynników na białka: temperatury, chlorku sodu, alkoholu, azotanu (V) ołowiu II, formaliny. Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak się za to zabrać POMOOOOOOOOOCY

Proszę o pomoc, potrzebuje na jutro odpowiedzi na pytanie: Badanie wpływu różnych czynników na białka: temperatury, chlorku sodu, alkoholu, azotanu (V) ołowiu II, formaliny. Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak się za to zabrać POMOOOOOOOOOCY
Odpowiedź

Działając na białko wysoką temperaturą, alkoholem, azotanem ołowiu, formaliny zachodzi denaturacja, czyli nieodwracalny proces ścianania białka.   Pod wpływem chlorku sodu zachodzo odwracalny proces ścinania białka.

podczas dzialaniem na bialko kazdym z tych czynnkikow dochodzi do tzw ściecia białka. jest to proces nieodwracalny, wyjatkiem jest tylko dzialanie na nie chlorkiem sodu.

Dodaj swoją odpowiedź