zmiany w zaspokojeniu potrzeb żywieniowych

zmiany w zaspokojeniu potrzeb żywieniowych
Odpowiedź

Normy żywienia – przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży.  Normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistęnp dietetykiem .Normy żywienia człowieka stosowane są w wielu dziedzinach związanych z żywnością i żywieniem, w tym przede wszystkim w:ocenie stanu odżywienia indywidualnego, grupowego i populacyjnego, planowaniu posiłków i całodziennego wyżywienia w żywieniu indywidualnym oraz grupowym, planowaniu i monitorowaniu podaży żywności w skali krajowej.

Dodaj swoją odpowiedź
Turystyka i rekreacja

Terminologia

ROZDZIAŁ I

ATRAKCYJNOŚĆ TURYSTYCZNA – KWESTIE TERMINOLOGICZNE I TEORETYCZNE

1.1 Pojęcie turystyki i terminów pokrewnych.
Niniejsza praca opisuje atrakcyjność turystyczną Kujaw wschodnich. Rozważając to pojęcie nal...