Wypracowanie na 3strony a4, no moze 2 strony na temat: główne obszary rolnicze swiata

Wypracowanie na 3strony a4, no moze 2 strony na temat: główne obszary rolnicze swiata
Odpowiedź

Najważniejsze obszary rolnicze świata Procentowe ujęcie obszarów rolnych Rolnictwo występuje na obszarach rolnych, które obejmują pastwiska i łąkioraz sady i grunty orne. Użytki rolne zajmują 35,8% powierzchni zamieszkanych lądów, z czego pastwiska i łąki obejmują 25,4%, a grunty orne i sady - 10,4%. Grunty orne są na świecie nierównomiernie rozłożone, ponieważ znajdują się głównie na północnej części kuli ziemskiej, a mianowicie w Europie, Ameryce Północnej (Kanada i USA) oraz w południowej i wschodniej Azji, zaś na południowej części znacznie więcej jest pastwisk i łąk, które występują głównie w Brazylii, Argentynie, Nowej Zelandii, południowo-wschodniejAustralii oraz w południowej i wschodniej Afryce.   Najważniejsze obszary rolnicze świata Procentowe ujęcie obszarów rolnych Główne obszary rolnicze według kontynentów: wszystkie państwa Europy (z wyjątkiem obszarów polarnych) południe Kanady, wschód USA i prawie cała Ameryka Środkowa centrum i wschodnie wybrzeżeAmeryki Południowej Azja Mniejsza, wschodnie wybrzeże Azji (łącznie z wyspami, lecz z wyjątkiemRosji) oraz Indii wschodnie i środkowo-zachodnie wybrzeże Afryki oraz rozproszone tereny w centrum kontynentu wschodnie wybrzeże Australii] oraz Nowa Zelandia   Procentowe ujęcie obszarów rolnych Procent gruntów ornych (z użytków rolnych) w wybranych państwach: Bangladesz – ok. 65% Ukraina – ok.56% Polska – ok. 48% Niemcy – ok.34% Japonia – ok. 12% Finlandia – ok. 8% Egipt – ok. 3% Obszary rolnicze Występowanie wielkich obszarów rolniczych jest uzależnione głównie od panujących warunków naturalnych. Grunty orne znajdują się głównie nakorzystnych dla wegetacji roślin obszarach, urodzajnych lub w miarę urodzajnych glebach, zajmują przede wszystkim tereny równinne lub faliste. Zdarza się, że, np. z przeludnienia ludzie prowadzą uprawy na niegościnnych terenach(np. na stromych stokach gór, dnach dawnych zatok i mórz lub obszarach suchych). Aby pozyskać tereny pod uprawy lub hodowli, na zboczach gór buduje się tarasy, na terenach suchych stosuje się systemy nawadniające (na mokrych – odwadniające), a na terenach przybrzeżnych lub przyzatokowych – poldery (płaskie, depresyjne obszary, zabezpieczane przed zalaniem i stale osuszane), których najwięcej znajduje się w Holandii. Obszary rolnicze Dzięki trwającej setki lat pracy, teren tego państwa znacznie się powiększył (już pod koniec XVI w. odzyskano 1871 km2 ziemi, a do końca XX w.łączna wartość tych terenów wyniosła 5238 km2). Aby utrzymać te ziemie,zabezpiecza się je wałami sztucznymi i naturalnymi (wydmami) oraz różnymi zaporami. Obszary te są poprzecinane siecią rowów odwadniających, z których woda jest odpompowywana do wyżej położonego zbiornika morskiego. Poldery najczęściej leżą poniżej poziomu morza. Produkcja roślinna Na świecie uprawia się ok. 1500gatunków roślin, z czego ok. 1000 stanowi większy obrót w międzynarodowym handlu. Wśródroślin uprawnych wyróżnia się: żywieniowe - zwanealimentacyjnymi, są przeznaczane na pożywienie dla człowieka pastewne - przeznaczane napasze dla zwierząt przemysłowe - uprawiane w celu pozyskania surowców, takich jak liście, nasiona i korzenie do dalszej obróbki przemysłowej   Produkcja roślinna Przykłady roślin: alimentacyjne: rośliny cukrodajne, strączkowe i oleiste,bulwiaste i korzeniowe, używki i przyprawy, drzewa i krzewy owocowe pastewne: strączkowe (np. soja, bobik, łubin),wieloletnie byliny (np. koniczyna, lucerna), pastewne okopowe (np. brukiew, burak pastewny) i trawy pastewne przemysłowe: rośliny oleiste, olejkodajne ikauczukodajne, lecznicze, włókniste, przemysłowe korzeniowe (np. burak cukrowy) oraz specjalne (np.chmiel, tytoń) Istnieją także rośliny, które należą do dwóch lub trzech grup (np. jęczmień, ziemniaki). Produkcja roślinna To, że dany kraj ma duży udział w produkcji światowej danego produktu, nie oznacza, że jest ona wysoka w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Wśród państw, które odznaczają się dużą produkcją roślinną, jedynie ludność Stanów Zjednoczonych i Francji ma duży odsetek produktów rolnych na jednego mieszkańca, dużymi nadwyżkami żywności charakteryzują siękraje rozwinięte, które posiadają mały obszar lub są słabo zaludnione (np. Kanada, Polska,Dania, Węgry, Nowa Zelandia), zaś mieszkańcyChin, Indii, Indonezji, Wybrzeża Kości Słoniowej iNigerii mają ten wskaźnik niski, mimo że posiadają dużą produkcję roślinną. Produkcja roślinna Między państwami świata zachodzi duża różnica wwydajności produkcji roślinnej, którą najczęściej wyraża się ilością wytworzonego produktu w decytonach (1 dt=100 kg) uzyskanego z 1 ha (pole powierzchni o wartości 10 km2) i określonego jako plony. Np. plony kukurydzy: w USA wynoszą 86 dt w Meksyku wynoszą 21,7 dt w Nigerii wynoszą 13,8 dt Produkcja roślinna W niektórych krajach (głównie w USA, Kanadzie i Argentynie) produkuje się na coraz większą skalę żywność modyfikowaną genetycznie (zwana GMO). Zaletami tych roślin są m.in. dłuższa świeżość, większa masa oraz są bardziej odporne na choroby ichemiczne środki ochrony roślin. Są one mniej pracochłonne i łatwiejsze w uprawie. Prawie 75% światowej produkcji tych roślin pochodzi z USA, a z Europy nieco ponad 0%. W 2000 r. pola uprawne roślin GMO zajmowały obszar 44 mln hektarów, na których produkowane m.in. pomidory, ziemniaki, soję, rzepak, kukurydzę, bawełnę i dynię. Uprawie roślin modyfikowanych genetycznie sprzeciwia się wielu ludzi, głównie wEuropie, których zdaniem spożywanie ich wywołuje różne alergie i inne skutki groźne dla zdrowia człowieka i hodowanych zwierząt, które są karmione paszą pochodzącą z tych roślin. W Europie panuje moda na uprawę roślin ekologicznych, czyli bez użycianawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Jednak stanowi onaznikomy procent ogółu produkowanej żywności. Produkcja roślinna Monokultura to system rolniczy lub leśny polegający naprodukcji jednego lub dwóch płodów rolnych. Uprawiają ją takie kraje jak Kuba (uprawa trzciny cukrowej), Wybrzeże Kości Słoniowej (produkcja kakaa) oraz Ameryki Środkowej(produkcja kawy i bananów). Negatywne skutki monokultury: wyczerpywanie tych samych składników pokarmowych zgleby ciągłe pobieranie wody z tych samych warstw nadmierny rozwój agrofagów (organizmy szkodliwe dla roślin uprawnych, płodów rolnych oraz zwierząt)     Produkcja roślinna W niektórych krajach uprawia się nielegalne rośliny (np. mak, kokę i konopie indyjskie) do produkcji środków odurzających, co stanowi wielki problem. Zjawisko to występuje głównie w biednych krajach strefy międzyzwrotnikowej ipodzwrotnikowej oraz w państwach targanychwojną domową. Za nielegalnie otrzymane zyski kupowana jest broń dla rebeliantów, terrorystówi grup mafijnych. Do zwalczania takich plantacji stosuje się satelity namierzające je, które następnie są niszczone przez służby cywilne lub specjalne oddziały wojska.      

Dodaj swoją odpowiedź