Ile wody należy dodać do 3g kwasku cytrynowego, aby otrzymać 1% poncz, potrzebny do nasączania ciast biszkoptowych?
Ile wody należy dodać do 3g kwasku cytrynowego, aby otrzymać 1% poncz, potrzebny do nasączania ciast biszkoptowych?
Przyjmujemy, że kwasek cytrynowy jest czysty (nierozcieńczony), czyli 100%-owy. Jeśli jednak kwasek cytrynowy jest rozcieńczony poprostu pod wartość 100% podstaw odpowiednie stężenie i wylicz. Woda ma w sobie 0% substancji (kwasku cytrynowego) SUBSTANCJA + WODA ---> ROZTWÓR(poncz) 3g + xg = 3g+xg 100% 0% 1% mnożymy wszystko w słupku: 3*100 + x*0 = 3*1 + x*1 300 = 3 + x x=300-3 x=297 x = 297g Pozdrawiam ;) W razie pytań pisz^^