Ile wody należy dodać do 3g kwasku cytrynowego, aby otrzymać 1% poncz, potrzebny do nasączania ciast biszkoptowych?

Ile wody należy dodać do 3g kwasku cytrynowego, aby otrzymać 1% poncz, potrzebny do nasączania ciast biszkoptowych?
Odpowiedź

Przyjmujemy, że kwasek cytrynowy jest czysty (nierozcieńczony), czyli 100%-owy. Jeśli jednak kwasek cytrynowy jest rozcieńczony poprostu pod wartość 100% podstaw odpowiednie stężenie i wylicz.   Woda ma w sobie 0% substancji (kwasku cytrynowego)   SUBSTANCJA      +     WODA      --->     ROZTWÓR(poncz)        3g               +       xg           =           3g+xg        100%                    0%                         1%   mnożymy wszystko w słupku:   3*100 + x*0 = 3*1 + x*1 300 = 3 + x x=300-3 x=297   x = 297g   Pozdrawiam ;)   W razie pytań pisz^^

Dodaj swoją odpowiedź