Sól kuchenna – artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl), stosowany jako przyprawa i konserwant. W handlu dostępna zwykle w formie nieoczyszczonej soli kamiennej oraz oczyszczonej soli warzonej. Często wzbogacona jest w niewielkie ilości (rzędu kilkudziesięciu ppm) związków jodu (zwykle w postaci jodku potasu lub jodanu potasu[1]), dla zapewnienia spożywającym odpowiedniej ilości tego pierwiastka w pożywieniu. Może zawierać przeciwzbrylacze, np. żelazocyjanek potasu (E-536) w ilości ok. 10 ppm[1 A tutaj ci opiszę zbrylanie się soli jak by co to jest zmojego zeszytu. Sól przechowywana w wilgotnych pomieszczeniach zawsze będzie się zbrylała. Nie musi od razu tworzyć się z niej kamień, ale wystarczy, że potworzą się grudki, które nie będą przechodziły przez oczka solniczki. Jeśli chcemy pozbyć się tego kłopotu i zapobiec wilgotnieniu i zbrylaniu się soli należy dno pojemnika w którym trzymamy sól wysypać ryżem. Ryż będzie zabierał wszelką wilgoć, a sól nie będzie się zbrylała.
opisz zbrylania się kryształków soli
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź