Składniki: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g) ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników) 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 opakowania śmietan-fix ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna) Masa budyniowa: 500ml mleka 2/3 szklanki cukru (= ok. 130g) 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g) 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g) ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g) Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał). Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz). Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz
Składniki 3-4 paczki herbatników po 130 g 1 puszka krówki ok. 500 g 400 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku (ew. 2 fixy) 100 g czekolady 2 budynie waniliowe + 3/4 litra mleka 100 g masła w temp. pokojowej mleko do namaczania Krok 1. Na dno formy układam pierwszą warstwę herbatników, ja herbatniki lekko moczę w mleku. Krok 2. Na to kładę podgrzaną masę korówkową, podgrzana jest łatwiejsza do rozprowadzenia. krok3. Przygotowuję budyń, gotuję aż będzie gęsty, ja biorę 2 saszetki budyniu ale na 3/4 litra mleka (zgodnie z instrukcją trzeba by wziąć 1 litr, a tak mniej to łatwiej gęstnieje). Do wystudzonego budyniu dodaję masło w temp pokojowej i miksuję. Warstwę budyniową kładę na herbatniki a potem kolejna warstwa namoczonych herbatników. Krok 4. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno, dodaję przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Zamiast żelatyny można użyć fixy jeśli wolicie. Na wierzchu rozsmarowuję śmietanę. Krok 5. Wierzch posypuję starta na tarce czekoladą. PS: Podsumowując każdą warstwę przekładam herbatnikami a na śmietanę starta czekolada Wersja alternatywna: układam jeszcze jedną warstwę herbatników i polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Chowam do lodówki, najlepsze jest kolejnego dnia. Wersja ze startą czekoladą jest łatwiejsza do krojenia :) smacznego. Moze być??? / czekam na naj :>>