Przygotuj wypracowanie na temat "Tradycje kulinarne mojej rodziny" Minimum 10 zdań. Dam naj!

Przygotuj wypracowanie na temat "Tradycje kulinarne mojej rodziny" Minimum 10 zdań. Dam naj!
Odpowiedź

U nas jak zawsze tradycyjnie, a mianowicie:   Kacapoły (klęgle) Okrągłe lub kuliste, o barwie szarej, jasnej lub ciemnej (w zależności od wieku ziemniaków), z nadzieniem lub bez. Smak słonawy, zapach ziemniaków. Bardzo popularne danie obiadowe, głównie ze względu na łatwą dostępność podstawowych składników (ziemniaki i słonina). Kacapoły jedzono na ciepło, okraszone tłuszczem ze skwarkami i smażoną cebulą, najczęściej popijane mlekiem. Czasem gotowano je na mleku i podawano w postaci zupy.   Kapusta ziemniaczana Gęsta potrawa o kwaśnym smaku, charakterystyczna dla rejonu Kolbuszowej. Pokrojone ziemniaki zalewano gorącą wodą i wkładano do ciepłego jeszcze pieca chlebowego, aby zakisły. Następnego dnia gotowano je w żeliwnym garnku, dodając ugotowaną osobno fasolę. Pod koniec gotowania maszczono potrawę łojem, słoniną ze skwarkami i cebulą.   Krupiak Wypiekany z kaszy gryczanej, ziemniaków, jaj, sera i tłuszczu. Przed włożeniem do pieca masę umieszczano w blaszanych brytfankach. W zależności od ich rodzaju, krupiaki mogły mieć różny kształt i wielkość. Kolor natomiast – na zewnątrz jasnobrązowy, w przekroju – od złotego do ciemnobrązowego. Tradycyjna receptura pochodzi z Krzeszowa.   Pierogi pilźnieńskie – z mięsem, z kapustą i grzybami, ruskie, z borówkami Pierożki o półkolistym kształcie, ze specyficzną falbanką w miejscach zlepienia. Smak i zapach charakterystyczny dla gotowanego ciasta pierogowego oraz odpowiedniego nadzienia.   Proziaki Placki przyrządzane z mąki pszennej (najlepiej razowej), jajek, kwaśnego mleka i śmietany, z dodatkiem niewielkiej ilości sody, soli i cukru. Pieczone bez tłuszczu bezpośrednio na płycie kuchennej. Często zastępowały chleb wiejski – ze względu na podobny smak oraz łatwe i szybkie przygotowanie.   Serowiec sędziszowski Prostokątny placek, ozdobiony z wierzchu polewą czekoladową lub polukrowany. Spód stanowi warstwa kruchego ciasta, lekko przypieczonego, o barwie słomkowo-żółtej. Pokrywa go kremowo-żółta masa serowa z widocznymi, równomiernie rozmieszczonymi bakaliami (rodzynkami, skórką pomarańczową). Warto pamiętać, żeby po upieczeniu pozostawić sernik na blaszce do ostygnięcia; w przeciwnym wypadku może się rozpaść.   Żur rzeszowski Jasnoszara, kremowa zupa o konsystencji gęstszej lub rzadszej, mniej lub bardziej kwaśna (w zależności od ilości dodanej wody i zakwasu). Tradycyjnie jedzona z dodatkiem wędliny i jaj oraz, zgodnie z upodobaniami, grzybów, sera lub suszonego bobu.   Na kuchnię Podkarpacia duży wpływ miały tradycje grup etnicznych zamieszkujących te rejony: Łemków i Bojków oraz Żydów. Bardzo istotnym elementem jadłospisu Łemków i Bojków były ziemniaki (kompery, bandury, kartofle). Regularnie kiszono kapustę i ogórki, na kwasie kapuścianym gotowano zupy, często warzono żur; nie jedzono natomiast zbyt dużo mięsa. Pito za to mnóstwo alkoholu, najczęściej palinkę (palunkę), którą następnie wyparła wódka, robiona ze zboża lub z ziemniaków.   Ziemniaki pieczone 1 kg ziemniaków, 100 g masła, pół łyżki soli, pół litra mleka Umyte, ale nieobrane ziemniaki ułożyć na liściu, posypać solą, włożyć do piekarnika (tradycyjnie – do pieca na rozżarzone węgle). Upieczone wyłożyć na płótno, zrobić kilka ruchów płótnem, żeby je oczyścić i na kilka minut odłożyć z powrotem, aby odparowały. Podawać z masłem, solą i mlekiem.   Jeśli chodzi o Żydów, to ich kuchnię cechowało używanie w dużej ilości niektórych przypraw (gałki muszkatołowej, goździków, szafranu, kminku), cebuli i czosnku, dodawanie cukru i miodu nawet do potraw mięsnych i rybnych oraz rozdrabnianie (mielenie lub ucieranie) składników dań.   Karp po żydowsku 1 kg karpia, 5 – 6 cebul, 4 kostki cukru, sól, pieprz Karpia oprawić, opłukać i pokroić na kawałki. Na spodzie wanienki ułożyć pokrojoną cebulę, na niej kawałki ryby i kostki cukru; zalać zimną wodą, posolić, popieprzyć i gotować 30 – 40 minut. W czasie gotowania dolewać ¼ szklanki wody. Wyjąć rybę, zdjąć skórę, ułożyć na półmisku i zalać przetartym sosem.   To tradycje kulinarne rodziny :) Mieliśmy już takie zadanie na wordzie je miałem

Dodaj swoją odpowiedź
Elektrotechnika

Przygotuj wypracowanie na temat "Tradycje kulinarne mojej rodziny" Minimum 12 zdań.     Dam naj!  

Przygotuj wypracowanie na temat "Tradycje kulinarne mojej rodziny" Minimum 12 zdań.     Dam naj!  ...