Potrzebne produkty: 2 jajka 1/2 kg mąki 1szkl mleka 1szkl wody 1łyżeczka soli pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju słonecznikowego Wymieszaj wszystko. Smaż bardzo cieniutkie placuszki na rozgrzanej patelni, jeżeli masz patelnię teflonową, nie musisz używać oleju. Ser do naleśników: kostka sera- twarogu, półtłustego- ok 25 dag 1 cukier waniliowy 4łyżki cukru pudru garść rodzynek szczypta cynamony parę kropli aromatu pomarańczowego albo otarta skórka z pomarańczy lub cytryny, 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany- obojętnie jakiej, może być ukawszona, lub słodka Wszystko wymieszaj dokładnie, nakładaj po łyżce masy serowej na każdy placuszek, a następnie zwiń go w rulon. Nafaszerowane serem naleśniki zapiecz w mikrofalówce- 10min, lub piekarniku przez około 20 min. Naleśniki możesz posypać cukrem pudrem, ozdobić bitą śmietaną i likierem owocowym. Podawaj na zimno lub na ciepło.
Podaj przepis na naleśniki z serem lub inną ulubioną potrawę. Zapisz słownie ciężar i objętość składników, których użyjesz. Zastosuj liczebniki główne i ułamkowe.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź