Wypisz właściwości i zastosowanie:  a)    kwasu chlorowodorowego i kwasu siarkowego (VI); b)    wodorotlenku sodu (I) i zasady wapnia (II); c)    chlorku sodu i azotan (V) potasu;     PILNE PROSZĘ NA DZIŚ! DAJE NAJ!

Wypisz właściwości i zastosowanie:  a)    kwasu chlorowodorowego i kwasu siarkowego (VI); b)    wodorotlenku sodu (I) i zasady wapnia (II); c)    chlorku sodu i azotan (V) potasu;     PILNE PROSZĘ NA DZIŚ! DAJE NAJ!
Odpowiedź

kwas siarkowy(VI) - wlasciwosci: -bezbarwna, oleista ciecz; -cięższa od wody; -silnie higroskopijny; -ma właściwości żrące; -niszczy strukturę białka; Zastosownie: - w syntezie laboratoryjnej; -produkcji papieru; -do akumulatorów samochodowych; -jako zakwaszacz   kwas chlorowodorowy -właściwości: -bezbarwna ciecz ; -dymi w powietrzu; -duszący; -trujący; -żrący; -cięższy od powietrza; -dobrze rozpuszcza się w wodzie; -niszczy tkaniny, drewno, skórę, papier; -reaguje z metalami. zastosowanie w: -lutownictwie -garbarstwie -cukiernictwie -przemyśle  farmaceutycznym -p. włókienniczym -p. chemicznym Wodorotlenek sodu (I) -właściwości -ciało stałe - reaguje z wodą (metal bardzo aktywny); - barwy białej; - higroskopijny; - rozpuszcza się w wodzie; - niszczy bibułę; - żrący; - nazywane często sodą żrącą i ługiem sodowy. Zastosowanie: -wyrób mydła -wyrób szkła wodnego z krzemionki -produkcja detergentów, barwników, -czyszczenie rur kanalizacyjnych specyfikiem typu "kret" -produkcja sztucznego jedwabiu -produkcja gumy -przeróbka ciekłych produktów koksowania -przemysł papierniczy -przemysł spożywczy. Zasada wapniowa: - właściwości: - substancja stała, - słabo rozpuszcza sie w wodzie, - biała Zastosowanie: - nawóz do odkwaszania gleby, - składnik w zaprawie murarskiej Chlorek  sodu: właściwości: -substancja stała -budowa krystaliczna -bezbarwny -dobrze rozpuszcza się w wodzie -słony smak zastosowanie w: -medycynie -farmacji. -mikrobiologii   Azotan (V) potasu- własciwości: -ciało stałe - białawy lub lekko szary  -bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie zastosowanie: - do produkcji prochu czarnego - jako konserwator do mięs - do produkcji nawozów sztucznych

kwas chlorowodorowy: bezbarwna ciecz, silnie żrąca zastosowanie: jako odczynnik chemiczny, stosowany m.in. w przemyśle chemicznym, włókienniczym, farmaceutycznym.   kwas siarkowy: bezbarwna oleista ciecz, cięższa od wody, ma właściwości żrące, silnie higroskopijny zastosowanie: głównie przemysł, produkcja barwników, nawozów sztucznych; jako odczynnik laboratoryjny   wodorotlenek sodu: dobrze dozpuszcza się w wodzie i alkoholach, posiada właściwości silnie higroskopijne  zastosowanie: przemysł farmaceutyczny,  służy do otrzymywania tłuszczy oraz mydeł, bierze udział w otrzymywaniu szkła wodnego z krzemionki, uczestniczy  w rozmaitych reakcjach.   zasada wapniowa: substancja stała,  słabo rozpuszcza sie w wodzie,  biała Zastosowanie: - jako nawóz do odkwaszania gleby, - jako składnik w zaprawie murarskiej chlorek sodu: właściwości fizyczne(substancja stała o budowie krystalicznej, bezbarwny,dobrze rozpuszcza się w wodzie) chemiczne(sól,słony smak) zastosowanie: znalazł bardzo szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach życia. W gospodarstwie domowym stosuje się go jako dodatek smakowy do potraw. W przemyśle, jest podstawowym surowcem w procesie otrzymywania sody, kwasu solnego, wodorotlenku sodu, a także sodu i chloru.w rolnictwie wykorzystuje się go jako dodatek do różnego rodzaju pasz dla zwierząt.w rolnictwie wykorzystuje się go jako dodatek do różnego rodzaju pasz dla zwierząt.   azotan potasu: zwany również saletrą potasową lub saletrą indyjską. Jest to białawy lub lekko szare ciało stałe, bardzo łatwo rozpuszczalne w wodzie zastosowanie: głównie do produkcji tzw. prochu czarnego, dawniej wykorzystywany był do produkcji kwasu azotowego(V). Obecnie stosuje się go do produkcji azotanu(III) potasu, do konserwowania produktów mięsnych, a także w celu poprawienia palności wyrobów tytoniowych. Wykorzystywany jest również w rolnictwie jako nawóz.

Dodaj swoją odpowiedź