trudność:średnie czas:30-60 min Sernik bez pieczenia - SKŁADNIKI: 1 kg białego sera 1/4 kostki masła 3 jajka 1 małe opakowanie cukru waniliowego 15 dag cukru 7 dag rodzynek 1 opakowanie budyniu waniliowego herbatniki do wyłożenia blaszki ] Sernik bez pieczenia - PRZYGOTOWANIE: Zmielony ser rozetrzeć z masłem. Dodać jajka. Nie przerywając ucierania, dodać jajka i cukry. Dokładnie wymieszać. Postawić na małym ogniu, ciągle mieszać, poczekać aż masa stanie się rzadsza. Wsypać budyń. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Dodać sparzone i odsączone rodzynki. Masę ułożyć na herbatnikach uprzednio ułożonych na blaszce. Pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki, aby sernik zgęstniał.
Składniki herbatniki typu Petitki kakaoweale bez polewy czekoladowej 20 sztuk masła albo margaryna 50 gramów + cukier trzcionowy Muscovado 1 łyżka sok z cytryny 2 łyżki ser biały 3 krotnie zmielony 1 kilogram + jajka 2 sztuki cukier zwykły+ 4 łyżki do owoców 0.75 szklanki ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki płatki czekoladowe 3 łyżki żelatyna do masyrozpuszczona w 1/2 szkl. gorącej wody 5 łyżeczek żelatyna do galaretki+ 1 szkl. gorącej wody 3 łyżeczki druszki Konferencje 4 sztuki Porcje: 12 Sposób przygotowania 1 Wypełniłam, po brzegi, tortownicę o śr. 22cm. Żelatynę odmierzałam zwykłą łyżeczką do herbaty, tak z małym garbkiem. Herbatniki włożyłam do torebki foliowej i pokruszyłam dokładnie, przesypałam do miski, wlałam rozpuszczony tłuszcz i dodałam cukier, wymieszałam, przełożyłam do tortownicy, dokładnie ugniotłam na dnie łyżką i wstawiłam do lodówki. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne, a miąższ pokroiłam w kosteczkę i skropiłam sokiem cytrynowym. Następnie przełożyłam do rondelka, dodałam cukier, 1,5 szkl. wody i na małym ogniu zagotowałam. Po chwili zdjęłam z ognia, dodałam żelatynę, mieszałam aż całkowicie się rozpuściła - objętość gruszek z wytworzonym sokiem powinna wynosić 0,5 l jeśli jest mniej to należy dolać trochę wody. Galaretkę owocową odstawiłam do ostygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuściłam w 0,5 szkl. gorącej wody, odstawiłam aby przestygła. W tym czasie ubiłam 2 całe (umyte dokładnie i sparzone!) jajka z cukrem zwykłym. Do puszystej masy dodałam ser i ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ubijałam. Następnie cieniutkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam żelatynę. Na koniec dodałam płatki czekoladowe i zamieszałam łyżką. Masę wylałam do tortownicy z zastygniętym spodem, odstawiłam do stężenia, do lodówki na ok. 0,5 godz.. Po tym czasie na wierzch wylałam tężejącą galaretkę z gruszkami i ponownie odstawiłam tortownicę do lodówki. Deser najlepiej zrobić poprzedniego dnia, będziemy mieli pewność, że masa dobrze stężeje.