proszę o przepis na kruche ciasteczka z malinami :)

proszę o przepis na kruche ciasteczka z malinami :)
Odpowiedź

Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 16 g domowego cukru waniliowego domowego (w oryginale cukier wanilinowy) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) - u mnie waniliowy 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) cukier puder do oprószenia Przygotowanie Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.   Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie 25 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.   Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.     Smacznego :)

Składniki: Budyń o smaku waniliowym WINIARY - 2 opakowania Proszek do pieczenia WINIARY - 1 łyżeczka mąka - 3 szklanki cukier puder - 3/4 szklanki margaryna - 250 g żółtko  - 2 sztuki jajko - 1 sztuka śmietana - 2 łyżki stołowe płaskie MALINY - 1 kg mleko - 3 szklanki   Mąkę zagnieć z cukrem, margaryną, żółtkami, jajkiem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Jedną część wyłóż do wysmarowanej blachy. Śliwki przekrój na połowę, usuń pestki i ułóż na cieście. Budynie rozprowadź w szklance mleka, pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając. Gorący budyń wyłóż na śliwki, na wierzch połóż drugą część rozwałkowanego ciasta. Piecz przez 45 minut w temp. 180°C. Czytaj więcej: Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem - przepis na kruche ciasto WINIARY Follow us: Winiary on Facebook   PRZEPIS BARDZO DOBRY CIASTKA PYSZNE SAMA TO ROBIŁAM WCZORAJ NAWET ŁATWY PRZEPS A ZATO JAKI PYSZNY.DASZ NAJ?  

Dodaj swoją odpowiedź