1.Jod-jest składnikiem hormonów tarczycy regulujących tempo metabolizmu.Źródłem są; ryby,sól kuchenna (jodowana),wątroba.Niedostatek prowadzi do powiększenia tarczycy. 2.Magnez-wpływa pośrednio na bisyntezę białek,jest składnikiem niebiałkowym części wielu enzymów.Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, składnik kości.Źródłem są; orzechy,fasola,groch,chleb razowy,ryby,mleko,kakao. Skutki niedoboru to zmniejszona wydolność organizmu do wysiłku,skurcze mięśni,bóle głowy,utrata łaknienia. 3.Żelazo-jest składnikiem hemoglobiny,wpływa na transport tlenu. Źródłem są;mięso,wątroba,żółtka jaj,orzechy i rośliny strączkowe.Niedobór tego pierwiastka prowadzi do anemii. 4.Cynk-jest składnikiem około 60 enzymów. Bierze udział w wytwarzaniu białek ustrojowych oraz kwasów nukleinowych. Jego niedobory powodują zaburzenia wzrostu, niedokrwistość, brak łaknienia, gorsze gojenie się ran oraz zmiany skórne.Źródłem są;otręby,zarodki i kiełki ziaren zbóż,grzyby,ryby morskie(głównie śledzie). 5.Chrom-niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy. Wchodzi w skład insuliny. Jego niedobory są zwykle związane z niedożywieniem białkowo – kalorycznym. Prawdopodobnie zapobiega miażdżycy. Źródłem są;drożdże,pełne ziarna zbóż,mięso,sery,piwo,wino. 6.Selen- razem z witaminą E uczestniczy w ochronie błon komórkowych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jego niedobory prowadzą do zaników mięśni, kardiomiopatii, włóknienia trzustki oraz martwicy wątroby. Żródłem są;wody mineralne,pełne ziarna jęczmienia,kukurydzy,soi,ryby morskie.
Jakie znaczenie dla organizmu człowieka mają następujące makro i mikroelementy: jod, magnez, cynk, żelazo, chrom, selen. W jakim pożywieniu można znaleźć te substancje?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź