wymień główne uprawy oraz rejony ich występowania wymień główne zwierzęta hodowlane i rejony hodowli

wymień główne uprawy oraz rejony ich występowania wymień główne zwierzęta hodowlane i rejony hodowli
Odpowiedź

główne uprawy oraz rejony ich występowania: Zboza: a)Zyto - w mazowieckim, lodzkim, lubuskim, swietokrzyskim, pomorskim, zachodniopomorskim, wielkopolskim b)Pszenica - w dolnoslaskim, opolskim, lubelskim c)Jeczmien - dolnoslaskie, zachodniopomorskie, warminsko-mazurskie d)Owies - podlaskie, malopolskie, mazowieskie e)Ziemniaki - mazowieckie, lodzkie, swietokrzyskie, podlaskie, lubelskie, opolskie, slaskie f)Rosliny pastewne - warminsko mazurskie, malopolskie, podkarpackie Inne uprawy: a)buraki cukrowe - kujawsko-pomorskie, wielkopolskie b)rzepak - opolskie, zachodnio-pomorksie, kujawsko-pomorskie, dolnoslaskie główne zwierzęta hodowlane i rejony hodowli: Chów bydła (kierunek mleczny) - rozwija się tam gdzie istnieje duże zapotrzebowanie na mleko i jego przetwory (w pobliżu wielkich miast). Kierunek mięsny (rozwija się głównie na rozległych pastwiskach USA, Argentyny, Brazylii). W Europie najbardziej rozpowszenił się kierunek mleczno-mięsny. Chów owiec dla wełny, skór, futer, mięsa, mleka, na pastwiskach Australii, WNP, Chiny. Trzoda chlewna - mniej rozpowszechniona niż bydło, mięso wieprzowe jest mniej cenione niż wołowe. Chiny, WNP, USA, Brazylia, Niemcy, Polska. Drobiarstwo - szybko rowinęło się w ostatnich latach. Opłacalne, szybki przyrost wagi brojlerów, mięso zdrowe. Chów koni - obniża się z powodu mechanizacji rolnictwa w krajach bogatych choduje się konie wyścigowe i sportowe. POLSKA Bydło - (najważniejszy chów): Małopolska, Śląsk, Wielkopolska. Mleczność krów - V miejsce Polski na świecie. Trzoda chlewna - gl. dla mięsa, duże spożycie wieprzowiny przez Polaków. II miejsce w Europie po Niemcach, VI na świecie. Konie - zmniejsza się chów tak jak na świecie. Owce - dla mięsa, skór, futer, spadła hodowla. Główne rejony: piotrowski, leszczyński, poznański, bielski, nowosądecki - góry. Drób - dla mięsa, jaj, pierza. Szczególnie popularny jest chów kurczaków - brojlerów (szybko), potrm gęsi (dla wątroby), kaczek, indyków.

Rośliny 1.Pszenica- na rozległym obszarze północnej i środkowej Polski, z wyjątkiem województw nad środkową i dolną Wisłą 2.Żyto- uprawia się w całym kraju 3.Jęczmień- uprawia się w województwach pół-nocno-wschodnich 4.Owies- Uprawia się w województwach podlaskich oraz w województwach górskich 5.Ziemniaki- uprawia się w Polsce środkowej i na Podlasiu 6.Buraki cukrowe- uprawia się w pasie województw od Żuław Wiślanych po Przedgórze Sudeckie 7.Rzepak i rzepik- Najwięcej rzepaku i rzepiku uprawia się w zachodniej, zachodnio-północnej i zachodnio-południowej części kraju 8.Len- uprawiany jest w Polsce północno-wschodniej i południowo-zachodniej 9.Konopie- Uprawiane są wgospodarstwach indywidualnych na Wyżynie Lubelskiej 10.Chmiel- jest on uprawiany na Wyżynie Lubelskiej i Kielecko-Sandomierskiej. 11.Tytoń- Uprawia się w następujących okręgach: lubelskim, rzeszowskim, krakowskim, kieleckim, chełmińsko-kwi-dzyńskim i białostocko-suwalskim Zwierzęta 1.Trzoda chlewna- Największaobsada utrzymuje się w województwach środkowo-zachodnich i zachodnich 2.Bydło-największa obsada występuje w województwach: nowosądeckim, krośnieńskim, rzeszowskim, przemyskim 3.Owce- najwięcej hoduje się w następujących regionach kraju: - centralnym - woj.: piotrkowskie, leszczyńskie, poznańskie; - karpackim - woj. bielskie i nowosądeckie; - sudeckim. 4.Konie- najwięcej hoduje się w Polsce południowo-wschodniej i centralnej

Dodaj swoją odpowiedź