Bakterie Pozytyw : produkcja witamin K,B w przewodzie pokarmowym człowieka poprzez oddychanie betlenowe ( fermentacje ) -> otrzymujemy ocet , produkty mleczne , etanol , fermentacja mlekowa -> kiszenie ogórków bakterie jelitowe -> ułatwiają trawienie używane przy produkcji alkoholi , kwasów organicznych oczyszają ścieki w biooczyszczalniach zwalczanie szkodników upraw -> gąsienic sinice -> bogaty w azot nawóz produkcja witamin , hormonów , szczepionek , antybiotyków Negatyw : zawit wód przez sinice pasożyty wywołują choroby -> Cholera , Dur brzuszny powodują psucie pożywienia liczę na naj ^^
Pozytywne: - Dzięki bakteriom przyroda nieożywiona może istnieć - Bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (np. łubin, soja, fasola) pozwalając im rosnąć na mało żyznych glebach - Bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy - Bakterie żyjące w jelicie człowieka pomagają rozłożyć nie strawione cząsteczki pokarmu - Dostarczają witaminy - Są potrzebne do wytwarzania jogurtów, kefirów, oraz innych produktów mlecznych - Bakterie rozkładają zanieczyszczenia w biologicznych oczyszczalniach ścieków Negatywne: - Bakterie wywołują wiele chorób, niektóre z nich mogą być zagrożeniem dla życia człowieka ( gruźlica, zapalenie płuc, czerwonka bakteryjna, wywołują też zatrucia pokarmowe) - Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności - Niszczą wiele materiałów przemysłowych - Uwalniają azot od atmosfery