Wypisz przykłady pożytecznego i negatywnego znaczenia bakterii w przyrodzie.

Wypisz przykłady pożytecznego i negatywnego znaczenia bakterii w przyrodzie.
Odpowiedź

Bakterie   Pozytyw : produkcja witamin K,B w przewodzie pokarmowym człowieka  poprzez oddychanie betlenowe ( fermentacje ) -> otrzymujemy ocet , produkty mleczne , etanol , fermentacja mlekowa -> kiszenie ogórków  bakterie jelitowe -> ułatwiają trawienie  używane przy produkcji alkoholi , kwasów organicznych  oczyszają ścieki w biooczyszczalniach  zwalczanie szkodników upraw -> gąsienic  sinice -> bogaty w azot nawóz  produkcja witamin , hormonów , szczepionek , antybiotyków    Negatyw :  zawit wód przez sinice  pasożyty wywołują choroby -> Cholera , Dur brzuszny  powodują psucie pożywienia    liczę na naj ^^

Pozytywne:  - Dzięki bakteriom przyroda nieożywiona może istnieć - Bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (np. łubin, soja, fasola) pozwalając im rosnąć na mało żyznych glebach - Bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy - Bakterie żyjące w jelicie człowieka pomagają rozłożyć nie strawione cząsteczki pokarmu - Dostarczają witaminy  - Są potrzebne do wytwarzania jogurtów, kefirów, oraz innych produktów mlecznych - Bakterie rozkładają zanieczyszczenia w biologicznych oczyszczalniach ścieków Negatywne: - Bakterie wywołują wiele chorób, niektóre z nich mogą być zagrożeniem dla życia człowieka ( gruźlica, zapalenie płuc, czerwonka bakteryjna, wywołują też zatrucia pokarmowe) - Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności - Niszczą wiele materiałów przemysłowych - Uwalniają azot od atmosfery    

Dodaj swoją odpowiedź