Organizmy modyfikowane genetycznie w skrócie GMO Przeciw Podważona niezależność konsumenta Ryzyko dla zdrowia Zagrożenie dla różnorodności biologicznej Mit o zwalczaniu głodu na świecie Zagrożenie dla rolnictwa wolnego od GMO Zmonopolizowanie produkcji żywności Ekonomiczne błędy za Uprawy i żywność GMO mogą być tańsze Jest szansa na tańszą produkcję np. biopaliw na bazie GMO Jest szansa na rozwój, eksportu żywności GMO na potężny rynek Optują przedstawiciele sektora paszowego, duże firmy i koncerny światowe, Z punktu widzenia producenta mogą być bardziej konkurencyjne, ze względu na niższe koszty zabiegów ochronnych Przepisy unijne: mówiące między innymi, że państwa członkowskie UE nie mogą zakazywać, ograniczać i utrudniać wprowadzania do obrotu GMO, jeśli zostały one dopuszczone na szczeblu unijnym
żywność GMO czyli genetycznie zmodyfikowana tzn.że dzięki wcześniejszej modyfikacji produktów z których powstały a dokładniej ich materiału genetycznego uzyskały nowe cechy zalety: 1 plony są bardziej odporne na choroby oraz czynniki klimatyczne 2 rośliny te mogą być uprawiane na terenach,gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne oraz gorsza gleba 3 rośliny nie muszą być spryskiwane chemikaliami,dzięki temu zmniejszy się zużycie pestycydów,do środowiska nie przedstaną się trujące substancje, które przenikają do wód gruntowych 4 dzięki modyfikazcji można uzyskać żywność o lepszych walorach smakowych i zapachowych 5 żywność jest trwalsza co ułatwia składowanie warzyw i owoców,które dłużej pozostają świeże,co ma ogromne znaczenie przy transporcie 6 rośliny te służą do produkcji biopaliw-dzięki czemu pojazd będzie tańszy w eksploatacji wady: 1 żywność zmodyfikowana ma mniejszą wartość odżywczą niż pochodząca z gospodarstw ekologicznych 2 badania nad GMO dokońca nie przewidują jaki skutek spowoduje spożywanie większej ilości transgenicznych roślin,jedynie wykazują, że konkretna roślina czy produkt nie przynosi uszczerbku na zdrowiu, ale nie wiadomo jak zareaguje nasz organizm, jeśli w diecie pojawi się kilka produktów mających w składzie modyfikowane substancje. 3 technologie modyfikowania roślin nie przyniosą korzyści rolnikom w biednych regionach świata.Obecnie nie stać ich na stosowanie pestycydów więc nie będą w stanie kupić sadzonek drogich roślin transgenicznych 4 wielu ludzi jest alergikami na żywność roślinną, która produkuje białka chroniące je przed chorobami i szkodnikami. Genetycznie modyfikowane rośliny są w taki sposób zaprojektowane, aby produkować zwiększone ilości tych protein, dlatego ryzyko alergii wzrasta. 5 Jest jeszcze wiele niewyjaśnionych kwestii dotyczących słuszności ulepszania roślin i zwierząt oraz ich wpływie na środowisko i zdrowie człowieka.Dłupotrwały wpływ GMO na ludzkie zdrowie i późniejsze skutki są trudne do przewidzenia. 6 rośliny GMO zawierające gen warunkujący odporność na pestycydy mogą się krzyżować przekazując swoje geny blisko rosnącym, dzikim, spokrewnionym z nimi roślinom.Dzięki temu przekazywałyby swoją odporność na chemiczne środki chwastobójcze innym roślinom, w tym także samym chwastom. Powstałe w ten sposób „super chwasty” będą wymagały większego użycia toksycznych środków chemicznych do ich zwalczania.